Ciasto na maślance

Ciasto na maślance
Do tego wypieku wykorzystałam stary przepis na szybkie ciasto jogurtowe. Jogurt zastąpiłam maślanką, a olej rozpuszczonym masłem. Proste i smaczne ciasto na małą blaszkę, idealne na poczęstunek dla gości. U nas jeszcze ciepłe do polowy zostało zjedzone. Śliwki, które dodałam wypełniły ciasto wspaniałym aromatem, można je zastąpić innymi owocami, lub po prostu kruszonką. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Ciasto na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 szkl przesianej mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jajka w temp. pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 szkl maślanki ( nie pełna )
  • 200 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 śliwek bez pestek, pokrojonych na 4 części
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijam z solą na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam na gęsty krem. Dodaję stopniowo maślankę i masło, całość delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie mieszam tylko do połączenia. Blaszkę o wym. 27 x 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładam ciasto, na ciasto równomiernie wykładam śliwki, skórką do ciasta. Delikatnie wciskam śliwki w ciasto. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę 40 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Ciasto na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów