Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3-4 sztuki marchwi startej na cienkich oczkach
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju Kujawski Pierwsze zbiory
  • 1,5 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki typ 500 lub 650
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W misce ubijamy jajka (całe) z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy olej kujawski Pierwsze zbiory, mąkę, sodę, cynamon i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy startą marchew i mieszamy.

Masę wlewamy do foremki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( góra dół) i pieczemy około 50-60 min do suchego patyczka .

Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów