Ciasto marchewkowe z mascarpone
Składniki na ciasto i krem:
- 2 szklanki startej marchewki (na grubych lub średnich oczkach)
- 200 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
Wymieszać suche składniki do ciasta marchewkowego z mascarpone, czyli mąkę pszenną z mielonym cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić.
Do drugiej miski wlać rzepakowy olej Kujawski i wsypać biały cukier (można użyć cukru brązowego). Miksować na najwyższych obrotach, dodając po jednym jajku.
Następnie wsypać przygotowane wcześniej suche składniki na ciasto marchewkowe z mascarpone, mieszając do momentu połączenia się całości. Na końcu dodać startą marchew i wymieszać.
Masę na ciasto marchewkowe z mascarpone przełożyć do formy i piec w piekarniku przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C (grzałka góra – dół).
W czasie pieczenia ciasta marchewkowego przygotować polewę z mascarpone – śmietankę 30% i mascarpone ubić na sztywną masę, dodając stopniowo cukier puder.
Na wystudzone ciasto marchewkowe nałożyć krem mascarpone. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Czas przygotowania: 1-2 dni
Liczba porcji: 12