Ciasto marchewkowe z mascarpone

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto i krem:

  • 2 szklanki startej marchewki (na grubych lub średnich oczkach)
  • 200 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

Wymieszać suche składniki do ciasta marchewkowego z mascarpone, czyli mąkę pszenną z mielonym cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić.

Do drugiej miski wlać rzepakowy olej Kujawski i wsypać biały cukier (można użyć cukru brązowego). Miksować na najwyższych obrotach, dodając po jednym jajku.

Następnie wsypać przygotowane wcześniej suche składniki na ciasto marchewkowe z mascarpone, mieszając do momentu połączenia się całości. Na końcu dodać startą marchew i wymieszać.

Masę na ciasto marchewkowe z mascarpone przełożyć do formy i piec w piekarniku przez ok. 1 godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C (grzałka góra – dół).

W czasie pieczenia ciasta marchewkowego przygotować polewę z mascarpone – śmietankę 30% i mascarpone ubić na sztywną masę, dodając stopniowo cukier puder.

Na wystudzone ciasto marchewkowe nałożyć krem mascarpone. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

 

Czas przygotowania: 1-2 dni

Liczba porcji: 12

 

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów