Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka

 

Malinowa chmurka to ciasto, którego nie trzeba specjalnie przedstawiać. Jest powszechnie znane i lubiane. To jedno z moich ulubionych wypieków na lato, chociaż świetnie się sprawdza o każdej porze roku. Co w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim cztery pyszne warstwy, z których się składa. Na spodzie mamy delikatne kruche maślane ciasto, następnie galaretkę z malinami, kolejno pyszny krem z mascarpone i wanilią, który zdobi bezowa korona z płatkami migdałów. Wydaje mi się, że nie sposób nie lubić tego deseru! Jeśli dotąd nie próbowaliście ciasta malinowa chmurka to, czym prędzej musicie to nadrobić!

Przygotowanie ciasta malinowa chmurka jest bardzo proste, a mimo tego jest efektowne, więc świetnie nadaje się na różne okazje. Najczęściej piekę je w prostokątnej blaszce, jednakże tym razem przygotowałem je w tortownicy. Ciasto wychodzi wtedy wyższe (w tortownicy o średnicy 24 cm ma ok. 7 cm) i można z powodzeniem upiec je zamiast tortu. 🙂 Jeśli planujecie przygotować je w standardowej prostokątnej blaszce o wymiarach ok. 25×35 cm, to polecam dodać jedną galaretkę więcej i odpowiednio zwiększyć ilość wody. Można wtedy dorzucić również więcej malin.

Piekąc to ciasto, polecam zacząć najpierw od bezy, którą nakładamy dopiero przed samym podaniem. Inaczej zmięknie i dość trudno ciasto będzie się kroić. Można ją także z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Podobnie, jak kruchy spód. Jeśli chodzi o galaretkę, to pamiętajcie, aby ją najpierw schłodzić i wylać ją, dopiero gdy zacznie tężeć — inaczej wchłonie ją spód ciasta. Malinową chmurkę można przygotować zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi malinami (nie trzeba ich rozmrażać). Można z powodzeniem wykorzystać również inne sezonowe owoce. Świetnie smakuje również z jeżynami czy wiśniami. Sam wykorzystałem teraz czerwone oraz czarne maliny z ogródka mojej mamy.

Zdjęcie - Ciasto malinowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto malinowa chmurka

Ilość porcji: 30

 

Składniki na ciasto malinowa chmurka:

Beza:

  • 3 białka z dużych jajek
  • 180 g cukru kryształ
  • 1 łyżeczka skrobi
  • 1 łyżeczka octu winnego (można pominąć)
  • ok. 50 g płatków migdałów

 

  Kruche ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka z dużych jajek

 

  Galaretka malinowa:

  • 2 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody)
  • 750 ml wody
  • 500 g malin (mogą być mrożone, u mnie czerwone i czarne)

 

  Krem:

  • 500 g śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią

 

Jak upiec ciasto malinowa chmurka?

Beza

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj powoli cukier, nie przerywając miksowania. Bezę ubijaj do momentu, aż powstanie lśniąca piana z niewyczuwalnymi kryształkami cukru.
  2. Kolejno do bezy wlej ocet i dodaj skrobię. Ubijaj jeszcze przez chwilę.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24-28 cm (u mnie 24 cm — ciasto wychodzi wtedy dość wysokie na ok. 7 cm) lub prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm (przy dużej blaszce polecam dodać 1 galaretkę i 250 ml wody więcej) i pokryj ją papierem do pieczenia (zarówno spód, jak i boki, aby beza się nie przykleiła).
  4. Rozsmaruj bezę i za pomocą łyżki nadaj jej nieregularny kształt, a następnie posyp z wierzchu płatkami migdałów.
  5. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140°C i susz przez godzinę.
  6. Gotową bezę wyjmij z formy i odstaw. Bezę można przechowywać osobno bez przykrycia do momentu podania ciasta. W tej samej formie upiecz kruche ciasto.

 

  Kruche ciasto

  1. Mąkę pszenną połącz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj posiekane masło oraz żółtka. Zagnieć krótko ciasto do połączenia się składników. Uformuj z niego kulę i wstaw na pół godziny do lodówki.
  3. Następnie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (ok. 25x35 cm).
  4. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut do złotego koloru, a następnie odstaw do wystudzenia.

 

  Galaretka malinowa

  1. Galaretki rozpuść gorącej wodzie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Następnie dodaj maliny i wstaw do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć. (W przypadku malin mrożonych nie wstawiaj galaretki do lodówki; zacznie ona tężeć niemalże natychmiast).
  3. Galaretkę wylej na upieczone i wystudzone kruche ciasto. Formę wstaw do lodówki do momentu, aż galaretka stężeje.

 

  Krem

  1. Schłodzoną śmietanę kremówkę wlej do dzieży miksera, dodaj mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy.
  2. Krem ubijaj przez ok. 3-5 minut, aż będzie sztywny. Następnie wyłóż go na stężałą galaretką i wyrównaj szpatułką.
  3. Na sam koniec wyłóż upieczona i wystudzoną bezę na wierzch ciasta (najlepiej zrobić to przed samym podaniem). 

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Ciasto malinowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów