Ciasto Lion
Dzień dobry :-) Kolejne ciasto wybrane przez syna ;-) Tym razem padło na ciasto Lion, przepis znalazłam tutaj, przepis trochę zmodyfikowałam, bo dałam mniej masy kajmakowej i na górę nie dawałam batoników lion, bo słodkości byłoby za dużo, a przesłodzonych ciast nie lubimy. Z biszkopta zeskrobałam wierzch i pokruszyłam. Dzięki temu ciasto nie było przesłodzone, dla nas idealne. Jedyna wada tego ciasta jest taka, że bardzo szybko znika ;-) Polecam, róbcie bo warto :-) Miłego piątku :-)
Blaszka 24 x 34 cm
Składniki biszkopt:
- 6 jajek L
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa z ryżu i kajmaku:
- 100 g preparowanego ryżu
- 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku)
Krem:
- 500 ml śmietanki 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki)
- 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku.
2. Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy (teraz możemy wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na niskich obrotach miksera).
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu stukamy blaszką z biszkoptem o blat i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Dolny biszkopt nasączamy wodą z cytryną.
4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt.
Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-)
5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.
Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin :-)
Przełożenie ciasta: blat biszkoptu - warstwa ryżu z kajmakiem - herbatniki ciemne - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu - druga połowa kremu - pokruszony wierzch ścięty z góry biszkoptu
Smacznego :-)