Ciasto „Leniwiec”
Ciasto „Leniwiec” pięknie wygląda, szybko się je robi, ale trzeba też zaznaczyć, że trzeba lubić ciasta z dużą ilością śmietany ?
Ja muszę się przyznać (choć wspominałam o tym nie raz), że ciasta śmietanowe nie do końca mi leżą. Lubią je za to moi bliscy i od czasu do czasu robię je dla nich…. i dla Was!
Co jeszcze? Pierwsza i druga warstwa biszkoptów przyjemnie zmiękła, ale ostatnia już nie do końca. Warto też układać je na masie od razu po jej wyrównaniu, by zdążyły się z nią połączyć (u mnie te biszkopty z samej góry były trochę zbyt „luźne”).
Ok, dość narzekania – jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma (czyt. u mnie remont w toku, więc ciasta bez pieczenia to dla mnie teraz jedyna opcja ? ).
Masa krówkowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 400 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 3 op. podłużnych biszkoptów lady fingers
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm lub nieco mniejszej) rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów.
Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy masę kajmakową. Przygotowaną masę łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy ładnie się połączy, całość dodajemy do masy, miksujemy do połączenia. Wylewamy na biszkopty w blaszce, wyrównujemy. Rozkładamy kolejną warstwę biszkoptów.
Przygotowujemy drugą porcję żelatyny postępując jak wyżej.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Łączymy z żelatyną. Masę wykładamy do blaszki, wyrównujemy.
Na wierzchu rozkładamy ostatnią warstwę biszkoptów.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Polecam również mój przepis na Orzechowe choinki z ciasta francuskiego
Zobacz również: