Ciasto kokosowe z borówkami

Ciasto kokosowe z borówkami

Zdjęcie - Ciasto kokosowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są takie ciasta, których nie może zabraknąć na moim stole, od kiedy w ogródku pojawiły się borówki. Ciasto kokosowe z borówkami jest puszyste i smakuje wspaniale.

Do przygotowania ciasta użyłam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który jest najwyższej jakości. Po prostu niezbędny w mojej kuchni. Przy tym ma złoty kolor, neutralny smak i zapach, dzięki czemu nie zmienia smaku ciasta. A ciasta z dodatkiem oleju są dłużej świeże i łatwe w przygotowaniu.

Do pieczenia kokosowego ciasta z borówkami użyłam blaszki o średnicy 25 cm.

Szklanka użyta do odmierzania składników ma pojemność 250 ml.

Składniki na ciasto kokosowe z borówkami:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • sok z połowy cytryny
  • 8 łyżeczek wiórek kokosowych
  • 200 g borówek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania ciasta

Zdjęcie - Ciasto kokosowe z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto kokosowe z borówkami:

Do miski wrzucam wszystkie suche składniki i mieszam. W drugim naczyniu ubijam jajka z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Następnie dodaję olej rzepakowy, jogurt naturalny, sok z cytryny i łączę składniki. Dodaję suche składniki, 4 łyżki wiórków kokosowych i ubijam. Borówki obtaczam w mące ziemniaczanej – połowę dodaję do ciasta. Mieszam wszystko łopatką, a następnie ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę borówek wykładam na wierzch ciasta i posypuję wiórkami kokosowymi (4 łyżki).

Ciasto kokosowe z borówkami piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę. Do suchego patyczka. Co to znaczy?

Przed zakończeniem pieczenia otwieram piekarnik i suchą wykałaczkę wbijam w środek ciasta. Wyjmuję. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto kokosowe z borówkami jest gotowe, można wyłączyć piekarnik.

Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

Czas przygotowania: 75 min.
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów