Ciasto kokosowe z borówkami
Są takie ciasta, których nie może zabraknąć na moim stole, od kiedy w ogródku pojawiły się borówki. Ciasto kokosowe z borówkami jest puszyste i smakuje wspaniale.
Do przygotowania ciasta użyłam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który jest najwyższej jakości. Po prostu niezbędny w mojej kuchni. Przy tym ma złoty kolor, neutralny smak i zapach, dzięki czemu nie zmienia smaku ciasta. A ciasta z dodatkiem oleju są dłużej świeże i łatwe w przygotowaniu.
Do pieczenia kokosowego ciasta z borówkami użyłam blaszki o średnicy 25 cm.
Szklanka użyta do odmierzania składników ma pojemność 250 ml.
Składniki na ciasto kokosowe z borówkami:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- sok z połowy cytryny
- 8 łyżeczek wiórek kokosowych
- 200 g borówek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania ciasta
Jak upiec ciasto kokosowe z borówkami:
Do miski wrzucam wszystkie suche składniki i mieszam. W drugim naczyniu ubijam jajka z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Następnie dodaję olej rzepakowy, jogurt naturalny, sok z cytryny i łączę składniki. Dodaję suche składniki, 4 łyżki wiórków kokosowych i ubijam. Borówki obtaczam w mące ziemniaczanej – połowę dodaję do ciasta. Mieszam wszystko łopatką, a następnie ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę borówek wykładam na wierzch ciasta i posypuję wiórkami kokosowymi (4 łyżki).
Ciasto kokosowe z borówkami piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę. Do suchego patyczka. Co to znaczy?
Przed zakończeniem pieczenia otwieram piekarnik i suchą wykałaczkę wbijam w środek ciasta. Wyjmuję. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto kokosowe z borówkami jest gotowe, można wyłączyć piekarnik.
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Czas przygotowania: 75 min.
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: łatwe