Ciasto jogurtowe – prosty przepis

Ciasto jogurtowe – prosty przepis
Miękkie i wilgotne ciasto jogurtowe, które przygotujemy dosłownie w kilka minut. Wystarczy wszystkie składniki dać do miseczki i wymieszać mikserem. Ciasto bardzo zyskuje na smaku, kiedy dodamy owoce, my najbardziej lubimy ze śliwkami, brzoskwiniami lub nektarynkami. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Przepis lekko zmodyfikowany ze strony I Love Bake. Bardzo polecam

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml. oleju
  • 350 g jogurtu
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 4 nektarynki obrane i pokrojone w półplasterki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję resztę składników. Całość mieszam na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Im dłużej będziemy mieszać, tym cięższe będzie ciasto. Ciasto powinno być gęste. Blaszkę o wymiarach 25 x 27 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę, na wierzchu układam owoce. Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto powinno mocno się zrumienić. Gotowe zostawiam do przestudzenia, można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów