Ciasto jogurtowe idealne z owocami

Ciasto jogurtowe idealne z owocami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe idealne z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe idealne z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe idealne z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe idealne z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto jogurtowe idealne z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 190 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
Przygotowanie

W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu mieszamy jaja, oliwę, jogurt i cukier.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do ciasta o średnicy 21 cm lub keksówkę o wymiarach 12x20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.


Partiami łączymy suche składniki z mokrymi. Na koniec dodajemy skórkę startą z dobrze wyszorowanej cytryny. Wylewamy masę do przygotowanej formy, posypujemy ulubionymi owocami i pieczemy przez 50 min., do tzw. suchego patyczka.


Porada:

Ścieramy tylko żółtą część skórki z cytryny. Biała (tzw. albedo) jest gorzka.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów