Ciasto gryczane z cukinią

Ciasto gryczane z cukinią
Zdjęcie - Ciasto gryczane z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdrowe ciasto gryczane z cynamonem, imbirem i sporą porcją startej cukinii. Ciasto jest bardzo aromatyczne i świetnie smakuje. Piekłam w małej foremce o śr.16 cm,  jeżeli macie ochotę na więcej, należy podwoić ilość składników i użyć większej foremki. Polecam do filiżanki gorącej kawy ?

Zdjęcie - Ciasto gryczane z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 i 1/4 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 125 g  masła
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu i suszonego imbiru
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego lub łyżka likieru kokosowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Cukinię ścieram na dużych oczkach. Mąkę przesiewam do miseczki, dodaję wiórki, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, wszystko mieszam. Masło daję do miseczki, dodaję cukier, jajka i wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Do mieszanki masła i cukru, dodaję cukinię i sypkie składniki. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką. U mnie, masa wyszła dość gęsta. Dno małej tortownicy o średnicy 16 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do foremki i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 50 minut, do mocnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia, robię próbę patyczkiem do szaszłyków. Gotowe ciasto, odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Ciasto gryczane z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto gryczane z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów