Ciasto drożdżowe z winogronami
Foccacia to włoskie ciasto przygotowywe z ciasta podobnego do ciasta na pizzę.Oryginalna nazwa to"Schiacciata con l'uva", wypiekana w Toskani. Moje ciasto zawiera ziemniaki, trochę wiecej cukru ale mniej soli. Dziś zarobiłam je z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Winogron można dać więcej.
Chciałam sprawdzić czy będą nam smakowaćły pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe.
Czas przygotowania: 10 minut
Wyrastanie: 3 godziny
Drugie wyrastanie: 40 minut
Pieczenie: 30-35 minut
Składniki:
450 gram mąki orkiszowej jasnej
270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej resztki z obiadu)
15 gram świeżych drożdży
15-180 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczka cukru
1 łyżeczki soli
rozmaryn
kilka sztuk winogron
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką. Na formę wyłożoną papierem posmarowanym tłuszczem przełóż ciasto i palcami rąk posmarowanymi oliwą rozciagnij równo po całej blaszce. Na wierzch układaj kolorowe winogrona oraz igiełki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut po przykryciem. Piekarnik nastaw na 200 C i piecz ok. 30-35 minut.