Ciasto drożdżowe z winogronami


Czas prtzygotowania: 10 minutWyrastanie: 3 godzinyDrugie wyrastanie: 40 minutPieczenie: 30-35 minut
Składniki:
450 gram mąki orkiszowej jasnej
270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej resztki z obiadu)
15 gram świeżych drożdży
15-180 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczka cukru
1 łyżeczki soli
rozmaryn
kilka sztuk winogron
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką. Na formę wyłożoną papierem posmarowanym tłuszczem przełóż ciasto i palcami rąk posmarowanymi oliwą rozciagnij równo po całej blaszce. Na wierzch układaj kolorowe winogrona oraz igiełki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut po przykryciem. Piekarnik nastaw na 200 C i piecz ok. 30-35 minut.
