Ciasto drożdżowe z winogronami

Ciasto drożdżowe z winogronami

 

 




Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiFoccacia to włoskie ciasto przygotowywe z ciasta podobnego do ciasta na pizzę.Oryginalna nazwa to"Schiacciata con l'uva", wypiekana w Toskani. Moje ciasto zawiera ziemniaki, trochę wiecej cukru ale mniej soli. Dziś zarobiłam je z kolorowymi winogronami i rozmarynem. Winogron można dać więcej.

Chciałam sprawdzić czy będą nam smakowaćły pieczone winograna. Fajnie jak uda wam się dostać bezpestkowe.


Czas przygotowania: 10 minut

Wyrastanie: 3 godziny

Drugie wyrastanie: 40 minut

Pieczenie: 30-35 minut

 

Składniki:

450 gram mąki orkiszowej jasnej

270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( najlepiej resztki z obiadu)

15 gram świeżych drożdży

15-180 ml ciepłej wody

3 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżeczka cukru

1 łyżeczki soli

rozmaryn

kilka sztuk winogron

 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto ok. 8 minut ręcznie lub w dzieży robota. Miskę z wyrobionym ciastem oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką. Na formę wyłożoną papierem posmarowanym tłuszczem przełóż ciasto i palcami rąk posmarowanymi oliwą rozciagnij równo po całej blaszce. Na wierzch układaj kolorowe winogrona oraz igiełki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut po przykryciem. Piekarnik nastaw na 200 C i piecz ok. 30-35 minut.


Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z winogronami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów