Ciasto czekoladowe z piernikową nutą

Ciasto czekoladowe z piernikową nutą

Zdjęcie - Szybkie ciasto piernikowe z jabłkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto czekoladowe bez miksera ♥️😍Minimum pracy, maksimum smaku!

Z piernikową nutą, pyszne i rozpływające się w ustach! Idealne do kawki w trakcie świątecznych przygotowań, jak też na Święta! Możecie dodać więcej przyprawy do piernika lub posiekane orzechy.

Podane z konfiturą z wiśni tworzy bajeczny deser!

Do przepisu wykorzystałam olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.

Ciasta na oleju dłużej zachowują świeżość. Są wilgotne, puszyste i lekkie.

Składniki na ciasto czekoladowe z piernikową nutą

1 szklanka = 250 ml pojemności
tortownica 24 cm średnicy

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 4 jajka o rozmiarze L
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Dodatkowo:

  • 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (u mnie biała i mleczna czekolada)
  • konfitura z wiśni do podania

 

Jak upiec ciasto czekoladowe z piernikową nutą?

Do miski przekładam wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, cukier, gorzkie kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszam krótko suche składniki kuchenną rózgą. Teraz dolewam mleko, całe jajka i olej Kujawski – ponownie mieszam do połączenia się składników. Można to zrobić widelcem lub trzepaczką.

Do ciasta dodaję połowę groszków czekoladowych i przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję pozostałymi groszkami i piekę przez ok. 45 min. w temperaturze 180* C.

Gotowe ciasto czekoladowe z piernikową nutą posypuję cukrem pudrem i serwuję z konfiturą z wiśni.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 55 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów