Ciasto czekoladowe z piernikową nutą
Ciasto czekoladowe bez miksera ♥️😍Minimum pracy, maksimum smaku!
Z piernikową nutą, pyszne i rozpływające się w ustach! Idealne do kawki w trakcie świątecznych przygotowań, jak też na Święta! Możecie dodać więcej przyprawy do piernika lub posiekane orzechy.
Podane z konfiturą z wiśni tworzy bajeczny deser!
Do przepisu wykorzystałam olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.
Ciasta na oleju dłużej zachowują świeżość. Są wilgotne, puszyste i lekkie.
Składniki na ciasto czekoladowe z piernikową nutą
1 szklanka = 250 ml pojemności
tortownica 24 cm średnicy
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 4 jajka o rozmiarze L
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Dodatkowo:
- 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (u mnie biała i mleczna czekolada)
- konfitura z wiśni do podania
Jak upiec ciasto czekoladowe z piernikową nutą?
Do miski przekładam wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, cukier, gorzkie kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszam krótko suche składniki kuchenną rózgą. Teraz dolewam mleko, całe jajka i olej Kujawski – ponownie mieszam do połączenia się składników. Można to zrobić widelcem lub trzepaczką.
Do ciasta dodaję połowę groszków czekoladowych i przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję pozostałymi groszkami i piekę przez ok. 45 min. w temperaturze 180* C.
Gotowe ciasto czekoladowe z piernikową nutą posypuję cukrem pudrem i serwuję z konfiturą z wiśni.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 55 min.
Stopień trudności: prosty przepis