Ciasto czekoladowe z masą grysikową
Bardzo przyjemne w smaku, wilgotne ciasto czekoladowe, przełożone klasyczną masą grysikową. Do ciasta, można dodać 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej, będzie idealnie na Święta i na rodzinne imprezy 🙂
Składniki na ciasto czekoladowe / foremka 24×35 cm.- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 5 dużych jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej ( opcjonalnie )
Do rondelka wlej 3/4 szklanki oleju, pół szklanki wody z kranu, wsyp 3 łyżki kakao, oraz 1/2 szklanki cukru. Całość podgrzewaj na małym ogniu, przez kilka minut, intensywnie mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, masa powinna się zagotować. Kiedy masa lekko zgęstnieje, wyłącz palnik. Odstaw masę do przestudzenia.
Kiedy masa zupełnie wystygnie, możesz zacząć przygotowywać ciasto. Jajka ubijaj z 1/2 szklanki cukru, na gęstą i puszystą pianę. Dodaj wystudzoną masę czekoladową, dokładnie pomieszaj. Na koniec, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawę piernikową. Całość delikatnie pomieszaj.
Foremkę o wymiarach 24 x 35 cm. wyłóż papierem do pieczenia, masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię.
Ciasto piecz około 35 – 40 minut, w temperaturze około 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto, zostaw do przestudzenia, następnie przekrój na dwa cieńsze blaty.
Składniki na masę grysikową- 1 /2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier z wanilią
- 100 g miękkiego masła
- 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1/4 szklanki mleka
Mleko podgrzewaj z cukrem waniliowym, do ciepłego pomału wsyp kaszę. Całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając około 3 minuty, uważając aby masa nie przywarła do dna. Odstaw masę do schodzenia, rozłóż folię spożywczą na garnku, aby zapobiec powstaniu kożucha.
Miękkie masło rozcieraj z cukrami, na puszysty krem. Stopniowo dodawaj masę grysikową i ucieraj całość na gładką masę.
Ciasto przełóż masą grysikową.
Połamaną czekoladę, podgrzewaj z mlekiem intensywnie mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Masą czekoladową, posmaruj wierzch ciasta. Gotowe ciasto, zostaw do schłodzenia.
Smacznego 🙂