Ciasto cytrynowe na oleju z lukrem
Orzeźwiające ciasto cytrynowe – proste, wilgotne i pyszne! Dzięki zawartości oleju ciasto jest niezwykle nawilżone oraz długo pozostaje świeże, chociaż jest tak pyszne, że może zniknąć już pierwszego dnia 😉 Żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, ale jeśli nie masz jej pod ręką – możesz śmiało pominąć. Smakuje świetnie polane lukrem, jak i np. rozpuszczoną białą czekoladą
Składniki na ciasto cytrynowe na oleju z lukrem:
- 3 jaja o rozmiarze L
- 165 g cukru brązowego
- 170 g rzepakowego oleju Kujawskiego
- 165 g jogurtu naturalnego
- 80 g sok z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 350 g mąki tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
Do smarowania formy:
- 1 łyżeczka oleju Kujawskiego
- 2 łyżki bułki tartej
Na lukier:
- 1 białko jaja o rozmiarze L
- 150 g cukru pudru
Jak upiec ciasto cytrynowe na oleju z lukrem?
Jaja ubijamy razem z cukrem na puszystą piankę przez ok. 6 min. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy cały czas mieszając. Następnie dodajemy jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny. Wyłączamy mikser.
W osobnej misce łączymy suche składniki czyli mąki, proszek do pieczenia i kurkumę. Dodajemy suche składniki do mokrych i porządnie mieszamy do połączenia się składników.
Foremkę do pieczenia smarujemy olejem Kujawskim i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę na ciasto cytrynowe i wygładzamy równomiernie górę.
Ciasto cytrynowe na oleju pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C z termoobiegiem przez 45-60 min.
Chłodzimy ciasto cytrynowe na oleju w lodowce i gdy przestygnie – przygotowujemy lukier.
Białko delikatnie ubijamy i dodajemy do niego partiami cukier puder. Ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji. Wylewamy na schłodzone ciasto cytrynowe na oleju i gotowe.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania:
Stopień trudności: