Ciasto cytrynowa chmurka

Ciasto cytrynowa chmurka 🍋Pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach! Upieczone na neutralnym smakowo oleju rzepakowym. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest teraz dostępny w nowym opakowaniu. Nowa butelka jest smuklejsza i jeszcze bardziej poręczna w użyciu. Jej kształt jest inspirowany strojem Kujawianek znanym z reklam marki. A nowy korek ułatwia dozowanie oleju małym i dużym strumieniem w zależności od potrzeb.
Przepis opracowany na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki na ciasto cytrynowa chmurka:
Jasne ciasto:
- 4 jajka L
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g mąki pszennej tortowej
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 30 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Do nasączenia ciasta cytrynowego:
- 50 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 opakowanie śmietan – fix
- 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Galaretka:
- 2 galaretki cytrynowe + 500 ml wrzątku
Dekoracja:
- plasterki cytryny
- świeża mięta
Przygotowanie ciasto cytrynowa chmurka:
Cytryny dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem.
Galaretki przygotowuję wg przepisu i odstawiam do lekkiego stężenia.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozbijam, a następnie rozdzielam osobno białka i żółtka. Białka wraz z cukrem ubijam przez kilka minut. Dodaję żółtka i dalej przez chwilę ubijam.
Wąskiem strumieniem wlewam olej Kujawski, dodaję sok z cytryny i skórkę. Składniki mieszam, a na koniec dodaję proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sito.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto cytrynowe i piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu studzę ciasto.
Przestygnięte ciasto umieszczam w formie i nasączam wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Śmietankę ubijam z cukrem, dodaję mascarpone, fix, sok i skórkę z cytryny, a na koniec rozpuszczoną białą czekoladę. Składniki miksuję na sztywny krem, który wykładam na ciasto, a po schłodzeniu dodaję jeszcze galaretkę.
Ciasto cytrynowa chmurka podaję udekorowane kawałkami cytryny i listkami mięty.