Ciasto cytrynowa chmurka

Ciasto cytrynowa chmurka

Zdjęcie - Ciasto cytrynowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto cytrynowa chmurka 🍋Pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach! Upieczone na neutralnym smakowo oleju rzepakowym. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest teraz dostępny w nowym opakowaniu. Nowa butelka jest smuklejsza i jeszcze bardziej poręczna w użyciu. Jej kształt jest inspirowany strojem Kujawianek znanym z reklam marki. A nowy korek ułatwia dozowanie oleju małym i dużym strumieniem w zależności od potrzeb.

Przepis opracowany na tortownicę o średnicy 26 cm.

Składniki na ciasto cytrynowa chmurka:

Jasne ciasto:

  • 4 jajka L
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 30 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Do nasączenia ciasta cytrynowego:

  • 50 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 opakowanie śmietan – fix
  • 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Galaretka:

  • 2 galaretki cytrynowe + 500 ml wrzątku

Dekoracja:

  • plasterki cytryny
  • świeża mięta

Zdjęcie - Ciasto cytrynowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie ciasto cytrynowa chmurka:

Cytryny dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem.

Galaretki przygotowuję wg przepisu i odstawiam do lekkiego stężenia.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozbijam, a następnie rozdzielam osobno białka i żółtka. Białka wraz z cukrem ubijam przez kilka minut. Dodaję żółtka i dalej przez chwilę ubijam.

Wąskiem strumieniem wlewam olej Kujawski, dodaję sok z cytryny i skórkę. Składniki mieszam, a na koniec dodaję proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sito.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto cytrynowe i piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu studzę ciasto.

Przestygnięte ciasto umieszczam w formie i nasączam wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Śmietankę ubijam z cukrem, dodaję mascarpone, fix, sok i skórkę z cytryny, a na koniec rozpuszczoną białą czekoladę. Składniki miksuję na sztywny krem, który wykładam na ciasto, a po schłodzeniu dodaję jeszcze galaretkę.

Ciasto cytrynowa chmurka podaję udekorowane kawałkami cytryny i listkami mięty.

Zdjęcie - Ciasto cytrynowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów