Ciasto borówkowe na oleju

Upiecz pyszne ciasto borówkowe. Robi się je wyjątkowo łatwo i co ważne – szybko. Wszystkie składniki wystarczy zamieszać łyżką i ciasto jest gotowe do pieczenia.
Ciasto pieczone na rzepakowym oleju Kujawskim wyszło wilgotne i puszyste 👌🍰
Składniki na ciasto borówkowe na oleju:
- 300 g borówek
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku sody
Przyrządzanie ciasta borówkowego na oleju:
Do miski wlewamy mleko, olej rzepakowy Kujawski, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Mieszamy trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i lejące. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Do ciasta dodajemy borówki i wylewamy do foremki.
Możemy posypać wierzch borówkami.
Ciasto borówkowe na oleju pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 45 minut.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 50 min.
Stopień trudności: łatwe