Ciasto Biały Lion
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu: smaki Katriny. W zasadzie niczego nie zmieniałam, zrobiłam jedynie biszkopty z 4 jajek, zamiast z 3, bo taki lubię, w związku z czym ciasto wyszło baaardzo wysokie 😉
Ciasto Biały Lion to dwa jasne biszkopty przełożone kremem budyniowym oraz warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem. Mocnym punktem wypieku są posiekane orzeszki ziemne na wierzchu ciasta.
Ciasto moim bliskim smakowało. Mnie również smakowało, ale mimo to, do moich ulubionych jednak nie trafia.
Składniki na ciasto Biały Lion:
Biszkopt: pieczemy 2 takie biszkopty
- 3-4 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki oleju
- 80 g mąki tortowej
- 10 g mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
- 4 szkl. mleka
- 6-7 łyżek cukru
- 4 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 250-300 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 90 g ryżu preparowanego
- 400 g masy kajmakowej (u mnie orzechowa)
- około 140 g orzeszków ziemnych, solonych
Jak upiec ciasto Biały Lion?
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, za każdym razem ubijamy przez chwilę. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Do jasnej i puszystej masy dodajemy przesiane obie mąki, delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 21×32, ale może być ciut większa). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut.
W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt.
Krem budyniowy:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier i podgrzewamy.
Pozostałe mleko łączymy z żółtkami, ekstraktem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną (mieszamy rózgą, by nie było żadnych grudek).
Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę. Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia.
Gotowy krem przykrywamy folią (powinny się stykać) i odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec wlewamy sok z cytryny, miksujemy do połączenia.
Składanie ciasta:
Ryż preparowany łączymy w dużym garnku z masą kajmakową.
Wykładamy na upieczony biszkopt, dociskamy.
Na ryż wykładamy większą część masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Na biszkopcie rozprowadzamy pozostały krem budyniowy.
Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Źródło