Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu: smaki Katriny. W zasadzie niczego nie zmieniałam, zrobiłam jedynie biszkopty z 4 jajek, zamiast z 3, bo taki lubię, w związku z czym ciasto wyszło baaardzo wysokie 😉

Ciasto Biały Lion to dwa jasne biszkopty przełożone kremem budyniowym oraz warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem. Mocnym punktem wypieku są posiekane orzeszki ziemne na wierzchu ciasta.

Ciasto moim bliskim smakowało. Mnie również smakowało, ale mimo to, do moich ulubionych jednak nie trafia.

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto Biały Lion:

Biszkopt: pieczemy 2 takie biszkopty

  • 3-4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 80 g mąki tortowej
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 4 szkl. mleka
  • 6-7 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 250-300 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 90 g ryżu preparowanego
  • 400 g masy kajmakowej (u mnie orzechowa)
  • około 140 g orzeszków ziemnych, solonych

 

Jak upiec ciasto Biały Lion?

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, za każdym razem ubijamy przez chwilę. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Do jasnej i puszystej masy dodajemy przesiane obie mąki, delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 21×32, ale może być ciut większa). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut.

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ten sam sposób szykujemy drugi biszkopt.

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKrem budyniowy:

Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier i podgrzewamy.

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostałe mleko łączymy z żółtkami, ekstraktem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną (mieszamy rózgą, by nie było żadnych grudek).

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę. Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia.

Gotowy krem przykrywamy folią (powinny się stykać) i odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na koniec wlewamy sok z cytryny, miksujemy do połączenia.

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładanie ciasta:

Ryż preparowany łączymy w dużym garnku z masą kajmakową.

Wykładamy na upieczony biszkopt, dociskamy.

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na ryż wykładamy większą część masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem.

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na biszkopcie rozprowadzamy pozostały krem budyniowy.

Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Biały Lion - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Źródło

Kategorie przepisów