Ciasteczka ziarenka kawy
Dzień dobry :-) To, że kawę uwielbiam to chyba już wiecie ;-) Piję przeważnie dwie dziennie, czasem trzy, ale to już czasem. Najbardziej lubię ziarnistą, taką którą sobie sama zmielę w młynku i potem przygotuję w ekspresie ciśnieniowym. Zapach kawy po prostu kocham, taki unoszący się po domu. Kawa to takie moje myślę, że nie groźne uzależnienie, na pewno dla mnie bardzo przyjemne :-)
Jakiś czas temu dostałam mocno aromatyczną przesyłkę z kawami. Jak tylko otworzyłam pudełko, to od razu było czuć dość mocny zapach.
Pierwszą kawą za jaką się zabrałam była Kolumbia Excelso. Jest to kawa, która ma kwasowość 1/8, moc 3/4, a smak to czerwona porzeczka, pomarańcza, karmel i czekolada. Gatunek to 100% Arabica. To właśnie z tą kawą przygotowałam też ciasteczka, których już następnego dnia nie było. Jeśli macie ochotę na naprawdę dobrą i aromatyczną kawę, to możecie już nabyć wybrane przez siebie kawy i akcesoria na stronie www.cafepanamera.com.
Składniki na około 40 ciasteczek:
- 150 g masła (temp. pokojowa)
- 230 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka M
- 90 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiata łyżka kawy mielonej u mnie Kolumbia Excelso
- 1 łyżeczka kakao
1. Na stolnicę przesiewamy obie mąki. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
2. Teraz dodajemy żółtka i miękkie masło. Ręcznie wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na około 40 minut do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę a następnie owalny kształt (jajko), ciut spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Teraz za pomocą dużej wykałaczki do szaszłyków robimy na środku wgłębienie. Ma ono być dość głębokie (zdjęcie poniżej).
5. Ciasteczka pieczemy około 15 - 17 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego :-)