Ciasteczka cappuccino
Dzień dobry :-) Piątek zaczynamy słodkościami, a to z tego względu, że dzisiaj Dzień Blogera :-) Wszystkim koleżankom i kolegom blogerom życzę miłego dnia i owocnego blogowania :-)
Teraz o ciasteczkach, pyszne, kruche, nie bardzo słodkie z lekką nutą cappuccino. Nam smakowały bardzo, przepis to inne ciasteczka z bloga zmodyfikowane przeze mnie tak, żeby były smaczne i kruche. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodziutkie ciasteczka to cała szklanka)
- 3 jajka L
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cappuccino u mnie czekoladowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po całym jajku ciągle miksując.
2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz proszek cappuccino, miksujemy. Jak by ciasto było bardzo lepiące to możemy dodać jeszcze troszkę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto się nam oziębi, a ciasteczka potem mogą być twarde.
3. Ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Po 30 minutach ciasto wyjmujemy, łyżka nabieramy porcję i w rękach forujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy (naprawdę lekko). Tak robimy z pozostałym ciastem. Ciasteczek wychodzi około 2,5 blaszki więc po nałożeniu pierwszych ciasto ponownie dajemy do lodówki.
5. Ciasteczka pieczemy około 180 minut (góra-dół), po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)