Ciambella cytrynowo- kakaowa
Ciasto idealne do popoludniowej kawy ,czy jesiennej herbatki- delikatne,lekkie i co ważne puszyste.
Aby wyszlo takie ciasto wykonalam kilka "zmiennych " krokow - np: ubilam piane z bialek z dodatkiem cukru,to pozwolilo utrzymac puszysta konsystencje ciasta.
Zapraszam!
Ciambella cytrynowo- kakaowa
.5 jajek
.1 szklanka cukru
.2 szklanki maki pszennej
.2 lyzeczki prowszku do pieczenia
.3/4 szklanki oleju roslinnego
.1/2 szklanki mleka
.skorka otarta z calej cytryny
.sok z polowy cytryny
.1 lyzka kakao
Wykonanie
-forme z kominem smarujemy tluszczem i posypujemy maka pszenna
-zoltka oddzielamy od bialek
-bialka ubijamy z odrobina soli,potem dodajemy 1/3 ilosci cukru- ubijamy i odstawiamy
-zoltka ubijamy z pozostalym cukrem az masa stanie sie b.jasna
-do ubitych zoltek dodajemy olej,potem mleko,nastepnie make przesiana z proszkiem do pieczenia,sok i skorke z cytryny
-do masy dodajemy ubita piane i delikatnie mieszamy lyzka
-odmierzamy 1/3 ilosc ciasta i dodajemy kakao,nastepnie przekladamy ciasto kakowe do woreczka cukierniczego i odcinamy koncowke
-na dno formy wykladamy czesc bialego ciasta,na to spirale ciasta kakaowego,dalej pozostale ciasto biale i kakaowe
-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 50 min( sprawdzamy patyczkiem )
-po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z formy i studzimy
-polewamy zimne ciasto dowolna polewa lub posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!