Ciambella cytrynowo- kakaowa

Ciambella cytrynowo- kakaowa

Ciasto idealne do popoludniowej kawy ,czy jesiennej herbatki- delikatne,lekkie i co ważne puszyste.

Aby wyszlo takie ciasto wykonalam kilka "zmiennych " krokow - np: ubilam piane z bialek z dodatkiem cukru,to pozwolilo utrzymac puszysta konsystencje ciasta.

Zapraszam!

Zdjęcie - Ciambella cytrynowo- kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciambella cytrynowo- kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciambella cytrynowo- kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciambella cytrynowo- kakaowa

.5 jajek

.1 szklanka cukru

.2 szklanki maki pszennej

.2 lyzeczki prowszku do pieczenia

.3/4 szklanki oleju roslinnego

.1/2 szklanki mleka

.skorka otarta z calej cytryny

.sok z polowy cytryny

.1 lyzka kakao

 

Wykonanie

-forme z kominem smarujemy tluszczem i posypujemy maka pszenna

-zoltka oddzielamy od bialek

-bialka ubijamy z odrobina soli,potem dodajemy 1/3 ilosci cukru- ubijamy i odstawiamy

-zoltka ubijamy z pozostalym cukrem az masa stanie sie b.jasna

-do ubitych zoltek dodajemy olej,potem mleko,nastepnie make przesiana z proszkiem do pieczenia,sok i skorke z cytryny

-do masy dodajemy ubita piane i delikatnie mieszamy lyzka

-odmierzamy 1/3 ilosc ciasta i dodajemy kakao,nastepnie przekladamy ciasto kakowe do woreczka cukierniczego i odcinamy koncowke

-na dno formy wykladamy czesc bialego ciasta,na to spirale ciasta kakaowego,dalej pozostale ciasto biale i kakaowe

-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 50 min( sprawdzamy patyczkiem )

-po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z formy i studzimy

-polewamy zimne ciasto dowolna polewa lub posypujemy cukrem pudrem

Zdjęcie - Ciambella cytrynowo- kakaowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Kategorie przepisów