Ciambella - babka cytrynowa z dziurką
We Wloszech la Ciambella to ciasto ktore jada sie na sniadanie - jesli jest z dodatkiem cytrusow- tym lepiej.
Dzisiaj przepis na pyszna,puszysta babke z dziurka,ktora jest wilgotna i krucha - czyli taka jaka byc powinna
Zdradze takze, dwa sekrety aby nasza babka wyszla dokladnie o jakiej marzymy!
Zapraszam!
Ciambella - babka cytrynowa z dziurka
Skladniki
. 4 duze jajka
. 3/4 szklanki cukru
. 3/4 szklanki oleju slonecznikowego
. 200 gr maki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki )
. 2 lyzeczki proszku do pieczenia
. sok z cytryny i skorka otarta z niej
. 1 kieliszek kremu "limoncello "
. szczypta soli
. forma do babeki z dziurka
Wykonanie
- forme do babki DOKLADNIE smarujemy tluszczem i posypujemy maka
- cale jajka wbijamy do miski,dodajemy szczypte soli i zaczynamy ubijac
- ubijajac powoli dodajemy cukier
1 sekret!
- jajka ubijamy z cukrem ok. 5-7 minut - masa musi byc gesta i jasna
2 sekret!
- wycisniety sok z cytryny i otarta skorka najpierw umieszczamy w szklance z olejem - mieszamy skladniki dokladnie i powoli wlewamy do masy jajecznej miksujac na najmniejszych obrotach miksera
- do takiem masy dodajemy limoncello i konczymy miksowanie
- make z proszkiem przesiewamy wprost do miski z ciastem i delikatnie mieszamy za pomoca plastikowej lyzki lub galazki - make rozkladamy na 3 porcje
- ciasto wykladamy do przygotowanej formy i rownamy powierzchnie
- pieczemy w 180°C przez 35 min ( sprawdzamy drewnianym patyczkiem )
- upieczone ciasto przykrywamy sciereczka pozostawiamy w formie do calkowitego wystygniecia
- przed wyjeciem sprawdzamy czy ciasto odchodzi od brzegu i otworu- jesli nie to wkladamy blaszke do goracej wody na kilka minut - gotowe!
- babke posypujemy cukrem pudrem lub tak jak ja zrobilam swiateczna dekoracje z lukru
Smacznego!