Ciabatta-włoska bułeczka ( chlebek )

Z chlebkiem "ciabatta",spotkalam sie najpierw w Londynie i przez czas pobytu myslalam,ze chleb jest tworem rodem z Indii,alez sie mylilam-to wloska rodem z Veneto,recepta tak samo jak niewiele osob wie,ze "nutella",jest tez wloskim produktem-ale ma byc o "ciabatta"

Przepis jest naprawde latwy,nie wymaga specjalnych umiejetnosci kucharskich-jedynie dobry przepis i skladniki.

Zapraszam!

Zdjęcie - Ciabatta-wloska buleczka ( chlebek ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciabatta-wloska buleczka ( chlebek ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta-wloska buleczka ( chlebek )

Skladniki:

.400 gr maki pszennej + 50 gr

.30 gr drozdzy swiezych

.300 ml wody

.1 i 1/2 lyzeczki soli

.1 lyzeczka cukru

Wykonanie:

Z 50 gr maki ,100 ml wody,drozdzy i cukru robimy zaczyn i odstawiamy na ok.1/2 godz.

Make przesiewamy do miski,dodajemy sol i mieszamy,robimy w mace dolek i wlewamy zaczyn z drozdzy, reszte wody i mieszamy skladniki najpierw lyzka,potem zagniatamy reka ( ciasto musi miec dosc luzna konsystencje )

Wyrabianie ciasta bylo ostatnia czynnoscia,ktora wykonywalismy reka,odtad uzyjemy jedynie plastikowej lopatki.

Miseczke przykrywamy najpierw folia ,potem sciereczka i odstawiamy na 1 godz.do wyrastania.

Wyrosniete ciasto przekladamy na deske ( nie wyrabiamy go ponownie )i za pomoca plastikowej lopatki dzielimy je na dwie lub wiecej czesci ( w zaleznosci od przeznaczenia ).

Przekladamy regularne kawalki ciasta na blaszke wylozona papierem do pieczenia ,formujemy ich brzegi i ostawiamy na 10 min.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stC przez 15 min.

Buleczki "ciabatta" wspaniale nadaja sie do zrobienia zapiekanek.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy