Churros
Dzień dobry :-) Jak byliśmy nad morzem, a dokładniej w Gdańsku trafiliśmy na zlot food trucków. Dzieci bardzo chciały spróbować hiszpańskich Churros. Powiem Wam, że były rewelacyjne. Od tamtej pory syn co jakiś czas mówił, że zjadł by z chęcią. Okazało się, że przepisów w internecie na churros jest mnóstwo. Ja wybrałam taki, który najbardziej mi się podobał. Znalazłam go tutaj (klik). Churros wyszły idealne, bardzo smaczne, puszyste. Ja od razu zrobiłam podwójną porcję, bo wiedziałam, że zaraz nie będzie połowy :-) Polecam naprawdę warto. Nie robiłam takich długich, bo ciężko było je smażyć, tylko takie krótsze i coś mi się wydaje, że znowu będę robić :-) Churros możecie posypać tylko cukrem pudrem, cukier puder wymieszać z cynamonem lub podać z czekoladą. Wszystkie warianty smakuję super. Miłego dnia :-)
Składniki:
- 30 g masła
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 250 ml wody
1. 250 ml wody, cukier, sól i masło zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko, energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Gotować dalej na małej mocy palnika do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu drewnianą łyżką.
2. Garnek zdjąć z gazu, od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować, następnie wmiksować drugie jajko. Nasze ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
3. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do temp. 180 stopni. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (średnica około 1cm) o kształcie zamkniętej gwiazdki.
4. Ciasto wyciskać, nożyczkami odcinać kawałki, i puszczać na rozgrzany tłuszcz (u mnie mąż wyciskał ciasto z rękawa, bo było dość gęste, a ja odcinałam kawałki).
5. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu.
6. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Możemy podać z polewą czekoladową. Smacznego :-)