Churros


Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Jak byliśmy nad morzem, a dokładniej w Gdańsku trafiliśmy na zlot food trucków. Dzieci bardzo chciały spróbować hiszpańskich Churros. Powiem Wam, że były rewelacyjne. Od tamtej pory syn co jakiś czas mówił, że zjadł by z chęcią. Okazało się, że przepisów w internecie na churros jest mnóstwo. Ja wybrałam taki, który najbardziej mi się podobał. Znalazłam go tutaj (klik). Churros wyszły idealne, bardzo smaczne, puszyste. Ja od razu zrobiłam podwójną porcję, bo wiedziałam, że zaraz nie będzie połowy :-) Polecam naprawdę warto. Nie robiłam takich długich, bo ciężko było je smażyć, tylko takie krótsze i coś mi się wydaje, że znowu będę robić :-) Churros możecie posypać tylko cukrem pudrem, cukier puder wymieszać z cynamonem lub podać z czekoladą. Wszystkie warianty smakuję super. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml wody


1. 250 ml wody, cukier, sól i masło zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko, energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Gotować dalej na małej mocy palnika do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu drewnianą łyżką.
2. Garnek zdjąć z gazu, od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować, następnie wmiksować drugie jajko. Nasze ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
3. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do temp. 180 stopni. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (średnica około 1cm) o kształcie zamkniętej gwiazdki.
4. Ciasto wyciskać, nożyczkami odcinać kawałki, i puszczać na rozgrzany tłuszcz (u mnie mąż wyciskał ciasto z rękawa, bo było dość gęste, a ja odcinałam kawałki).
5. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu.
6. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Możemy podać z polewą czekoladową. Smacznego :-)

Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Churros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gniazdka - pieczone pączki hiszpańskie
1

Gniazdka - pieczone pączki his…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Churros- hiszpańskie pączki
1

Churros- hiszpańskie pączki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Bananowe churrosy z kokosową czekoladą

Bananowe churrosy z kokosową c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Roscón de reyes
1

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gazpacho pomidorowe
1

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar
1

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowe pączki hiszpańskie "gniazdka"
1

Pomarańczowe pączki hiszpański…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy