Chrupiące faworki

Chrupiące faworki

Zdjęcie - Chrupiące faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Do przepisu na chrupiące faworki użyłam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia. 

Składniki na chrupiące faworki:

szklanka 250 ml

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki  śmietany 18% 
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu 
  • 1 łyżeczka cukru pudru do ciasta + do posypania 
  • 1 litr oleju Kujawskiego 

 

Zdjęcie - Chrupiące faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić chrupiące faworki?

Na stolnicy lub blacie zagniatamy ciasto na faworki z mąki pszennej, kwaśnej śmietany, żółtek, soli, spirytusu i cukru pudru.

Ciasto należy dobrze wybić wałkiem przez ok. 3-4 minuty, dzięki czemu faworki będą bardziej napowietrzone. Następnie ciasto podzielić na 2 lub 3 części i cieniutko rozwałkować. Im cieńsze płaty, tym faworki smaczniejsze i bardziej chrupiące.

Rozwałkowane ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 3 cm, a następnie na prostokąty lub romby. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta.

Faworki smażyć na rozgrzanym oleju Kujawskim na złoty kolor z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Chrupiące faworki posypać cukrem pudrem. 

Zdjęcie - Chrupiące faworki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów