Chrupiące faworki
Do przepisu na chrupiące faworki użyłam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia.
Składniki na chrupiące faworki:
szklanka 250 ml
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1 łyżeczka cukru pudru do ciasta + do posypania
- 1 litr oleju Kujawskiego
Jak zrobić chrupiące faworki?
Na stolnicy lub blacie zagniatamy ciasto na faworki z mąki pszennej, kwaśnej śmietany, żółtek, soli, spirytusu i cukru pudru.
Ciasto należy dobrze wybić wałkiem przez ok. 3-4 minuty, dzięki czemu faworki będą bardziej napowietrzone. Następnie ciasto podzielić na 2 lub 3 części i cieniutko rozwałkować. Im cieńsze płaty, tym faworki smaczniejsze i bardziej chrupiące.
Rozwałkowane ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 3 cm, a następnie na prostokąty lub romby. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju Kujawskim na złoty kolor z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.
Chrupiące faworki posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne