Chorizo al sidra – chorizo w cydrze

Chorizo al sidra to bardzo popularne hiszpańskie tapas. Danie narodziło się w prowincji Asturia, słynącej z sadownictwa i produkcji cydru. To wyjątkowe połączenie pikantnej hiszpańskiej kiełbasy i kwaśnego cydru. Tak naprawdę do tego dania wystarczą dwa składniki: chorizo oraz cydr. Jednakże popularne są również wersje wzbogacone o cebulę, czy liść laurowy. Sam uwielbiam podbić jeszcze smak hiszpańską wędzoną papryką Pimentón de la Vera.
Chorizo al sidra, to przepis banalny i niewymagający. Jednakże kluczem do sukcesu są dobre składniki. Po pierwsze chorizo – oryginalnie używa się surowego (chorizo fresco). Jednakże w Polsce nie tak łatwo je zdobyć, więc można podmienić je z powodzeniem na to dojrzewające (chorizo sarta). Po drugie cydr – powinien być bardziej kwaśny niż słodki (typu brut). Polecam asturyjskie Trabanco czy Cortina, które można dostać w Polsce, albo baskijski Zapiain Sagardoa. Oczywiście z klasycznym polskim cydrem danie też wyjdzie, ale będzie smakowało nieco inaczej. Nasze jabłkowe szampany są zwykle bardzo słodkie. Chociaż nie ukrywam, że taka słodko-pikantna wersja również jest bardzo smaczna.
Oryginalnie chorizo gotuje się w cydrze w całości, a dopiero potem kroi w plasterki. Taką technikę jak najbardziej zalecam, o ile mamy świeżą kiełbasę. W przypadku tej już podsuszonej lepiej ją podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek przed wykorzystaniem. Dodatek cebuli, dodatkowej papryki czy liścia laurowego jest już opcjonalny i zależy od Waszych preferencji. To tapas podaje się najczęściej z wykałaczkami, którymi każdy może nabrać swój kawałek chorizo i obowiązkowo z dobrym pieczywem oraz szklanką cydru obok. 😉

Składniki na Chorizo al sidra:
- 250 g ulubionego chorizo (najlepiej surowego*)
- 1 cebula
- 250 ml cydru
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (polecam Pimentón de la Vera)
- 1 listek laurowy
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
Jak przygotować Chorizo al sidra?
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor.
- Kolejno dodaj chorizo* pokrojone w 5 mm plasterki i podsmaż, aż wytopi się tłuszcz.
- Wlej cydr, wrzuć listek laurowy i dodaj wędzoną paprykę, gotuj na średnim ogniu przez około kwadrans, aż sos nieco zgęstnieje.
- Podawaj z dobrym pieczywem.
UWAGI
*Surowe chorizo wrzuć do cydru i gotuj najpierw przez 15 minut, a następnie pokrój w plasterki i gotuj ponownie przez kwadrans.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square