Choinki z piernika

Choinki z piernika



Zdjęcie - Choinki z piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Od prawie miesiąca nie było tutaj żadnego wpisu. Bardzo za to przepraszam wszystkich, którzy czekali na nowe przepisy. Przez cały ten czas piekłam intensywnie pierniczki na świąteczny kiermasz dla skautów. W sumie upiekłam i polukrowałam blisko 300 pierniczków, 13 domków i 30 takich jak te choinek. Ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale można sobie ułatwić pracę wykorzystując patyczki do szaszłyków. Można wtedy zmontować całą choinkę od razu i bez problemu utrzymać pion. Ja niestety wpadłam na to dopiero pod koniec, jak już do zmontowania zostało mi kilka sztuk.
Gotowa choinka jest dość wysoka, ma około 18cm. Będzie się zatem pięknie prezentować na świątecznym stole. Zapakowana w celofan może też być miłym świątecznym podarunkiem.”
Zdjęcie - Choinki z piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Choinki z piernika (przepis własny)
Składniki na 4 szt.
Ciasto:
400g mąki tortowej
170g miodu
120g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Roztopić w rondelku masło z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i solą. Wsypać do masy. Dodać żółtko i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić mikserem. Przełożyć na blat i zagnieść w kulę. Owinąć folią i włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkować ciasto porcjami na grubość 2-3 mm. Wycinać gwiazdki różnej wielkości, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając 2cm odstępy. Piec w temp. 180° : duże gwiazdki 8-9 minut, małe 6-7 minut. Po upieczeniu, dopóki pierniczki są jeszcze miękkie, zrobić patyczkiem do szaszłyka dziurkę na środku każdej gwiazdki. Przełożyć na kratę kuchenną. Ostrożnie bo zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie. Nie należy ich jednak piec dłużej bo staną się twarde i niesmaczne.
Do przygotowania choinek potrzebne będą sześcioramienne gwiazdki następującej wielkości (rozstaw między wierzchołkami) : 11cm; 9cm; 7,5cm; 6cm; 4,5cm; 3,5cm; 2,5cm. Szablon największej gwiazdy wycięłam z kartonu. Dla pozostałych wielkości można użyłam gotowych foremek. Na jedną choinkę potrzebne będą: 1 gwiazdka o wym. 11cm 2 gwiazdki o wym. 9 cm 2 gwiazdki o wym. 7,5 cm 2 gwiazdki o wym. 6 cm 3 gwiazdki o wym. 4,5 cm 1 gwiazdka o wym. 3,5 cm 11 gwiazdek o wym. 2,5 cm
Lukier 2 białka 500g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny
Białka ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy). Następnie dodać sok z cytryny i wsypać resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Drugą połowę cukru pudru najlepiej dodawać stopniowo w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć lukier. Gotowy lukier przełożyć do worka cukierniczego.
Dodatkowo bambusowe patyczki do szaszłyków cukrowe perełki
Montaż
Patyczki do szszłyków przyciąć na długość 16cm. Gwiazdkę o wym. 4,5 cm, która stanowić będzie podstawkę choinki, posmarować lukrem i przykleić do niej największą gwiazdkę. Włożyć w otwór na środku patyczek do szaszłyka. Ustawić w pionie. Nakładać na patyczek pozostałe gwiazdki od największej do najmniejszej, dając między nimi najmniejszą gwiazdę jako dystans i przekręcając za każdym razem następną gwiazdkę o 45°.Wyglądało to tak (kolejność wg wielkości od dołu ): 4,5; 11; 2,5; 9; 2,5; 9; 2,5; 7,5; 2,5; 7,5; 2,5; 6; 2,5; 6; 2,5; 4,5; 2,5; 4,5; 2,5; 3,5; 2,5; 2,5(ustawiona pionowo). Każdą gwiazdkę nałożoną na patyczek smarować lukrem. Rozprowadzać go na całej powierzchni i przyklejać następną gwiazdkę. Wierzchołki gwiazdek ozdobić perełkami cukrowymi. Ostatnią gwiazdkę ustawioną pionowo posmarować lukrem z obu stron i przykleić na środku perełki. Dodatkowo można na koniec oprószyć je delikatnie cukrem pudrem.

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Aronia

Przepis bierze udział w konkursie
Zdjęcie - Choinki z piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów