Choinka z masą makową
Dzień dobry :-) Już piątek i w końcu weekend. Nie wiem jakiś ten tydzień ciężki był. Chyba przez tą pogodę, bo ciągle szaro, buro i ponuro. Na osłodę i poprawienie humoru polecam choinkę z ciasta francuskiego z masą makową. Ja użyłam gotowej masy od Helio. Przygotowanie choinki bardzo proste i szybkie, a efekt jest super :-) U mnie choinka z jednego ciasta francuskiego, taka mniejsza, ale można zrobić z dwóch i wtedy będzie duża. Miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- masa makowa z bakaliami u mnie Helio
- 1 jajko
1. Ciasto francuskie układamy na papierze na którym będziemy piekli choinkę. Na połowę wykładamy masę makową, drugą połowę zostawiamy pustą ( połowa w pionie, żeby potem ciasto nakryć drugą połową, tak jak byśmy przewracali stronę książki).
2. Połowę z masą nakrywamy ciastem bez masy. Nic nie rozcinamy. Troszkę przyciskamy. Ostrym nożem wykrawamy kształt choinki. Z pozostałego ciasta możemy zrobić ciasteczka.
3. Teraz nożem kroimy paski z jednej i z drugiej strony (w środku zostawiamy pasek), pamiętajmy o wykrojeniu góry i pnia.
4. Ciasto razem z papierem przesuwamy delikatnie na blaszkę i tam skręcamy nasze pocięte paski.
5. Do miseczki wybijamy jajko, roztrzepujemy widelcem. Za pomocą pędzelka smarujemy choinkę jajkiem.
6. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 15 - 20 minut. Ja piekłam na termoobiegu. Jak choinka ładnie się nam zarumieni to znaczy, że jest upieczona. Choinkę po wyjęciu z piekarnika musimy wystudzić. Smacznego :-)