Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Zastanawiacie się jak upiec pyszny domowy chleb, jaki wybrać przepis, pomogę wam w tych dylematach! Na początek kilka słów o składnikach potrzebnych do upieczenia chleba żytniego, w tym przypadku chleba na zaczynie przygotowanym z zakwasu żytniego. Oczywiście potrzebny będzie zakwas żytni, bez tego ani rusz! Jeśli nie macie go w swojej lodówce, to szczegółowy przepis przygotowania zakwasu znajdziecie tutaj. Jeśli jednak posiadacie już ten cenny składnik, pamiętajcie o dokarmieniu go przed przystąpieniem do mieszania ciasta, zakwas musi być aktywny i mocny! Kolejny składnik to mąka żytnia biała typ 720, dzięki takiej mące chleb będzie lżejszy i bardziej sprężysty niż gdybyśmy użyli ciężkiej maki razowej.

Melasa

Melasa jest to składnik, który nadaje pieczywu pięknego koloru i niepowtarzalnego smaku. Jak pewne wiecie, jest to produkt uboczny, czyli odpad, który powstaje przy produkcji cukru. Użyłam tutaj słowa, odpad co nie oznacza, że jest to coś zupełnie bezwartościowego! Wręcz przeciwnie, niektórzy nazywają melasę czarnym złotem, a to z  powodu właściwości, jakie posiada. Podczas produkcji cukru otrzymujemy z jednej strony niezdrowy cukier na przykład trzcinowy, a z drugiej strony melasę. To w niej zostają wszystkie najcenniejsze składniki. Jakie to składniki, głównie są to minerały i witaminy. Witaminą, która występuje w największym stężeniu jest witamina B6, B1, B2 poza witaminami znajdziemy mnóstwo minerałów wapń, żelazo, miedź, cynk, potas, magnez. Melasy głównie używam jako dodatek do ciast, pieczywa, ale najczęściej do przygotowania pierniczków. Melasa pozyskiwana jest z buraków, trzciny cukrowej, morwy, daktyli… Dzięki jej dodatkowi kolor chleba jest ciemnokawowy, a smak lekko karmelowy.

Przygotowanie chleba

Chleb przygotowujemy w dwóch fazach, pierwsza to przygotowanie zaczynu. Zaczyn powinien pracować przez noc nie krócej niż 12 godzin, w tym czasie drożdże mnożą się, co pozwala ciastu odpowiednio wyrosnąć. Kolejny krok to dodanie pozostałych składników i wymieszanie ciasta. Teraz trzeba przełożyć gotowe ciasto do foremki, w której będziemy piec chleb i odstawić na około 3 godziny. Na tym etapie trzeba uzbroić się w cierpliwość i pozwolić ciastu dobrze wyrosnąć. Jeśli włożycie do piekarnika chleb, który nie wyrósł odpowiednio, wypiek niestety nie uda się tak, jak powinien. Chleb może być w takim przypadku zbity, ciężki i gliniasty.

Kontrolujcie etap wyrastania, bo może zdarzyć się tak, że ciasto wyrośnie szybciej na przykład dzięki odpowiednio wysokiej temperaturze otoczenia. Przetrzymywanie wyrośniętego chleba zbyt długo spowoduje, że ciasto zacznie opadać. Gdybyście przegapili odpowiedni moment, to nic nie szkodzi. Wystarczy wyjąć ciasto z foremki i jeszcze raz je wymieszać, ponownie przygotować formę, przełożyć ciasto i poczekać na wyrośnięcie.

Chleb żytni z melasą jest fantastyczny w smaku. Można jeść go bez żadnych dodatków. Ma on lekko wilgotne wnętrze z mnóstwem pięknych dziurek. Długo zachowuje świeżość! Zapraszam, spróbujcie sami!

Chleb żytni z melasą

Jeden z najlepszych chlebów na zakwasie i najłatwiejszy.

Rodzaj Pieczywo Kuchnia Polish Keyword mąka żytnia, melasa, zakwas Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Autor AnnaSkładnikiSkładniki na zaczyn
  • 60 g aktywnego zaczynu żytniego
  • 250 g wody o temperaturze około 35 st. C
  • 200 g mąki żytniej typ 720
Składniki na ciasto właściwe
  • 160 g mąki pszennej dowolny typ
  • 8 g soli morskiej
  • 20 g melasy lub miodu
InstrukcjaPrzygotowanie zaczynu
  1. Zaczyn przygotowujemy wieczorem przed dzień planowanego pieczenia chleba. Do miski odmierzyć aktywny zaczyn, wodę i mąkę żytnią, wymieszać zaczyn do połączenia się składników. Miskę przykryć folią spożywczą (szczelnie), odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.

  2. Następnego dnia, do wyrośniętego zaczynu, dodać melasę i sól, wymieszać, wystarczy zrobić to dużą łyżką. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników.

  3. Formę o wymiarach 12x23 cm wysmarować olejem, całe wnętrze obsypać otrębami lub mąką, przełożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta. Najlepiej zrobić to przy pomocy namoczonych dłoni lub łyżką moczoną w wodzie. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny lub do czasu wyrośnięcia ciasta. Może trwać to dłużej, jeśli temperatura otoczenia będzie niska. Ważne jest, żeby ciasto znacząco wyrosło przed włożeniem do piekarnika.

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40-45 minut. Jeśli wierch chleba zacznie się przypiekać zbyt mocno przykryjcie chleb folią aluminiową.

  5. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  6. Smacznego!

Notatki

Można przyspieszyć ostatnią fazę wyrastania chleba przed pieczeniem przez dodanie do ciasta właściwego odrobinę drożdży. Wystarczy dodać 1 płaską łyżeczkę świeżych drożdży, to przyspieszy wyrastanie i już po około 40 minutach chleb będzie nadawał się do wstawienia do piekarnika;.

Melasa nadaje ciemny i dość wyrazisty smak, można zamienić ją na miód, który sprawia, że ciasto będzie jaśniejsze. Warto wypróbować chleb w dwóch wersjach!

Zdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobne przepisy
  • Zdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z żurawiną
  • Zdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb wieloziarnisty
  • Zdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z czosnkiem niedźwiedzim
  • Zdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z melasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z mąki pełnoziarnistej

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb marchwiowy na zakwasie. Październikowa Piekarnia
1

Chleb marchwiowy na zakwasie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb marchwiowy na zakwasie
1

Chleb marchwiowy na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka
2

Najprostsze pszenne bułki bez…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!