Chleb żytni pytlowy

Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim, przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu, zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego dnia dokończyć pracę, a po południu cieszyć się smakiem chleba. Chleb jest bardzo smaczny z cienką skórką i pysznym wilgotnym środkiem, wspaniale smakuje ze wszystkim dodatkami i długo zachowuje świeżość. Przed przystąpieniem do przygotowania tego chleba trzeba pamiętać, aby na początku dokarmić zakwas, powinien być mocny i aktywny, a chleb na pewno się uda 🙂 Zapraszam, koniecznie spróbujcie!

Chleb żytni pytlowy Rodzaj Piczywo Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 40 minutes Razem 50 minutes Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Autor AnnaSkładnikiSkładniki na zaczyn
  • 60 g zakwasu żytniego wcześniej dokarmionego
  • 210 g wody
  • 170 g mąki żytniej pytlowej
Składniki na ciasto właściwe
  • 200 g wody
  • 90 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g mąki pszennej uniwersalna
  • 10 g soli morskiej
InstrukcjaPrzygotowanie zaczynu
  1. Zakwas dokarmić na około 5 godzin przed przygotowaniem zaczynu.

  2. Wszystkie składnik umieścić w misce, wymieszać do połączenia, wystarczy łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc (minimum 9 godzin) w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ciasta właściwego
  1. Następnego dnia rano wymieszać składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, następnie mąki i sól, ciasto wystarczy wymieszać łyżką, dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny może być trochę dłużej.

  2. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę wysmarować olejem i obsypać mąką, przelać ciasto do formy, wierzch formy przykryć folią spożywczą i znów odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut lub do wyrośnięcia ciasta.

  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.

  4. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, wnętrze szybko spryskać wodą, zamknąć piekarnik, ciasto pieczemy przez 45 minut.

    Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę, wierzch można pomalować kilka razy wodą z odrobiną soli, skórka będzie błyszcząca. Chleb pozostawiamy do całkowitego wystudzenia .

  5. Smacznego!

Zdjęcie - Chleb żytni pytlowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb żytni pytlowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb na zakwasie Rodolpha Coustona. Marcowa Piekarnia

Chleb na zakwasie Rodolpha Cou…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami