Chleb żytni pytlowy

Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim, przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu, zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego dnia dokończyć pracę, a po południu cieszyć się smakiem chleba. Chleb jest bardzo smaczny z cienką skórką i pysznym wilgotnym środkiem, wspaniale smakuje ze wszystkim dodatkami i długo zachowuje świeżość. Przed przystąpieniem do przygotowania tego chleba trzeba pamiętać, aby na początku dokarmić zakwas, powinien być mocny i aktywny, a chleb na pewno się uda 🙂 Zapraszam, koniecznie spróbujcie!

Chleb żytni pytlowy Rodzaj Piczywo Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 40 minutes Razem 50 minutes Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Autor AnnaSkładnikiSkładniki na zaczyn
  • 60 g zakwasu żytniego wcześniej dokarmionego
  • 210 g wody
  • 170 g mąki żytniej pytlowej
Składniki na ciasto właściwe
  • 200 g wody
  • 90 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g mąki pszennej uniwersalna
  • 10 g soli morskiej
InstrukcjaPrzygotowanie zaczynu
  1. Zakwas dokarmić na około 5 godzin przed przygotowaniem zaczynu.

  2. Wszystkie składnik umieścić w misce, wymieszać do połączenia, wystarczy łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc (minimum 9 godzin) w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ciasta właściwego
  1. Następnego dnia rano wymieszać składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, następnie mąki i sól, ciasto wystarczy wymieszać łyżką, dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny może być trochę dłużej.

  2. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę wysmarować olejem i obsypać mąką, przelać ciasto do formy, wierzch formy przykryć folią spożywczą i znów odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut lub do wyrośnięcia ciasta.

  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.

  4. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, wnętrze szybko spryskać wodą, zamknąć piekarnik, ciasto pieczemy przez 45 minut.

    Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę, wierzch można pomalować kilka razy wodą z odrobiną soli, skórka będzie błyszcząca. Chleb pozostawiamy do całkowitego wystudzenia .

  5. Smacznego!

Zdjęcie - Chleb żytni pytlowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb żytni pytlowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowe bajgle
2

Pomidorowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania
1

4 składnikowe bułeczki bez zag…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne