Chleb z nasionami konopi

Prosty chleb z nasionami konopi i czosnkiem niedźwiedzim z pewnością pokochacie go za jego smak i oczywiście za łatwość i szybkość wykonania. Dziś do chleba wykorzystałam łuskane nasionka konopi, które zawierają duże ilości magnezu, witamin, soli mineralnych, błonnika oraz drogocenne kwasy omega 3 i omega 6. Nie wiem, czy wiecie, ale nasiona konopi zawierają największą (zaraz po soi) ilość pełnowartościowego białka roślinnego, co ma znaczenie w diecie wegetariańskiej! Czosnek niedźwiedzi poznaliście już we wcześniejszych przepisach i mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu i rozsmakowaliście się w nim. Do ciasta chlebowego można użyć czosnku suszonego, a kiedy pojawi się już świeży, można zastosować świeże liście.

Przepis na chleb starałam się skomponować tak, aby jego przygotowanie zajmowało nie więcej niż 10 minut! Wiem, że dla wielu z Was jest to bardzo istotne, aby własny chleb można było przygotować w krótkim czasie. Przepis ten właśnie taki jest i nawet wyrastanie ciasta przyspieszyłam, wstawiając formę z ciastem do lekko nagrzanego piekarnika, aby szybko wyrósł. Chleb po upieczeniu jest rewelacyjny sprężysty lekko wilgotny z chrupiącą skórką. Poza wcześniej wymienionymi składnikami użyłam jeszcze płatków owsianych, mąki orkiszowej białej oraz mąki pszennej. Koniecznie wypróbujcie, bo chlebek jest pyszny.

Zdjęcie - Chleb z nasionami konopi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z nasionami konopi

Wspaniały puszysty chleb z dodatkiem nasion konopi i czosnkiem niedźwiedzim z mąka orkiszową.

Rodzaj Pieczywo

Autor Anna

Składniki

  • 35 g zakwasu aktywnego, najlepiej żytni
  • 520 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 30 g łuskanych nasion konopi
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 50 g płatków owsianych
  • 350 g mąki orkiszowej białej
  • 200 g mąki pszennej typ od 480 do 650

Instrukcja

  1. Do miski wlać zakwas aktywy (czyli wcześniej dokarmiony), wodę letnią (temperatura około 30 st C), drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.

  2. Następnie dodać nasiona konopi, czosnek niedźwiedzi, płatki owsiane, sól mąki, całość wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Trwa to chwilę!

  3. Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i wyrównać wierzch, wierzch można posypać mąką lub płatkami owsianymi, formę z ciastem przykryć folią spożywczą.

  4. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 40 st C, pozostawić go tam na 15-20 minut, następnie wyjmuję formę z ciastem i odstawiam w ciepłe miejsce na czas rozgrzania piekarnia do temperatury 210 st C.

  5. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 210 st C wsypujemy na jego dno 1/2 szklanki kostek lodu i natychmiast wstawiamy chleb, po 10 minutach pieczenia chleba zmniejszamy temperaturę do 200 st C, pieczemy jeszcze przez 35-40 minut.

  6. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.

    Smacznego!

Zdjęcie - Chleb z nasionami konopi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb z nasionami konopi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb