Chleb razowy – żytni

Przepisów na chleb chyba nigdy nie za wiele! Bardzo lubię pieczywo domowe i jestem od niego uzależniona, bo chyba nie ma nic lepszego niż domowy świeży chleb! Cudowny zapach, jaki unosi się w domu podczas pieczenia chleba, jest jednym z najpiękniejszych zapachów, jaki można wyczarować w kuchni. Oczywiście smak świeżego delikatnie ciepłego chlebka z chrupiącą skórką posmarowaną odrobiną masła, to jest coś wspaniałego!

Dzisiejszy chleb razowy – żytni przygotowany jest na mocnym żytnim zakwasie, co to oznacza „mocny zakwas”? Często zdarza się, że zapominamy o naszym zakwasie spokojnie drzemiącym w lodówce, który potrzebuje regularnego dokarmiania, aby miał moc unoszenia chleba, ale bywa, że niestety zapominamy o tym, a wtedy zakwas słabnie albo nawet umiera. Jeżeli dokarmiacie go w miarę regularnie i to w odpowiednich proporcjach to chleb możecie przygotować bez dodatku drożdży, ponieważ mocny zakwas i czas, jaki jest potrzebny do przygotowania tego chleba wystarczy, żeby chleb odpowiednio wyrósł. Jeśli jednak nie macie pewności, czy Wasz zakwas poradzi sobie z dość ciężkim ciastem, to dodajcie odrobinę drożdży, które wspomogą słabszy zakwas. Więcej o zakwasie przeczytacie we wpisie jak zrobić zakwas żytni.

Chleb jest bardzo smaczny ciemny i dość wilgotny idealny z dodatkami wytrawnymi długo zachowuje świeżość!

Chleb razowy żytni Zdjęcie - Chleb razowy – żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki Skaładniki na zaczyn

  • 50 g zakwasu - wcześniej dokarmionego
  • 350 g letniej wody
  • 150 g mąki żytniej typ 2000, można użyć również mąki żytniej jasnej, chleb będzie miał zdecydowanie jaśniejszy kolor
  • 130 g mąki pszennej - może być typ 450

Składniki na ciasto właściwe

  • 100 g letniej wody
  • 14 g soli morskiej
  • 300 g mąki pszennej
  • *W przypadku, kiedy nie mamy pewności, że nasz zakwas jest bardzo mocny, należy dodać około 10 g świeżych drożdży w drugim etapie jego wyrabiania, czyli w chwili, kiedy mieszamy ciasto właściwe!

Instrukcje

  1. W dniu poprzedzającym pieczenie chleba wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go, a wieczorem przed pójściem spać przygotować zaczyn;
  2. Do dużej miski wlać wodę, zakwas i mąki, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce
  3. Następnego dnia dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe, (*i ewentualne drożdże) wymieszać do połączenia się wszystkich składników, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny, po tym czasie jeszcze raz wymieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej keksówki (23x12 cm. wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami), formę z ciastem przykryć folią spożywczą i znów odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny
  4. Piekarni rozgrzać do temperatury 220 st C
  5. Wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika można posypać mąka lub ulubionymi ziarenkami
  6. Na dno piekarnika tuż przed wstawieniem do niego wsypać szklankę kostek lodu, wstawić formę z chlebem, piec przez 20 minut w temperaturze 220 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st i dopiec przez 30-40 minut
  7. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia
  8. Smacznego!

Notatki *Czasami zdarza się, że nasz zakwas może być słaby, jeśli nie był wystarczająco często dokarmiany, w takim przypadku należy dodać do ciasta trochę świeżych (10g) lub (4-5g) suchych drożdży, to zapewni odpowiednie wyrastanie chleba i troszkę przyspieszy ten proces. Zdjęcie - Chleb razowy – żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Chleb razowy – żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb