Chleb razowy ze śliwką
Kiedy robimy cos z pasja,dzieje sie tak,ze pomysly same wpadaja do glowy i tylko czasu brak,zeby je wszystkie realizowac,mysle jednak ze radosc tworzenia jest podstawa wszystkiego co w zyciu robimy,zwlaszcza jesli mowimy o kuchni- im wiecej radosci- tym smaczniejsze potrawy.
Podaje dzis przepis na pyszny,zdrowy chlebek razowy z dodatkiem suszonych sliwek - co wy na to?
Zapraszam!
Chleb razowy ze sliwka
.400 gr maki razowe
.150 gr maki pszennej
.25 gr drozdzy
.1 i 1/2 szklanki letniej wody
.2 lyzki oleju roslinnego
.1 lyzeczka cukru
.1 lyzeczka soli
.10 szt.sliwek suszonych
Wykonanie
- robimy zaczyn: do miski wkladamy drozdze,dodajemy cukier,polowe szklanki wody oraz 150 gr maki pszennej
-mieszamy skladniki,okrywamy folia i odstawiamy na 1/2 godz do wyrastania
-po tym czasie do zaczynu dodajemy olej,wode,sol i make razowa
-wszystkie skladniki dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy pokrojone w kostke suszone sliwki
-miske okrywamy folia spozywcza,sciereczka i pozostawiamy do wyrastania na 1 godz.
-wyrosniete ciasto wykladamy na deske i ponownie wyrabiamy fomujac kule ciasta
-blaszke z piekarnika posypujemy maka i przekladamy ciasto
-ponownie okrywamy blaszke i pozostawiamy ciasto do nastepnego 1/2 godz.wyrastania
-ciasto wyrosniete przecinamy nozem na krzyz
-piekarnik nagrzewamy do 200stC spryskujemy go woda
-chleb pieczemy przez ok.25 min
Smacznie i zdrowo!
Smacznego