Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki to przepis, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom domowego pieczywa. Przepis jest naprawdę bardzo szybki do przygotowania i nie wymaga użycia miksera, wystarczy łyżka do mieszania 🙂 Jest to chleb jasny przygotowany z mąki pszennej typu 650, ale można użyć również z mąki typu 450 lub 500. Wyjątkowego smaku nadaje zakwas żytni, który dodajemy do ciasta, jeśli macie w lodówce zakwas, który jest regularnie dokarmiany, to można dodać go bez wcześniejszego dokarmienia. Jeśli jednak zakwas dłuższy czas nie był dokarmiany, to zanim zabierzecie się za przygotowanie ciasta, dokarmcie go, dzięki temu sprawdzicie, czy zakwas żyje. O dokarmianiu i przygotowaniu zakwasu żytniego możecie przeczytać w tym przepisie.

Poza zakwasem trzeba chleb zasilić niewielką ilością drożdży, które przyspieszają wyrastanie chleba. W czym piec? Ja piekłam go w naczyniu ceramicznym z pokrywką i formach typu keksówki w każdym wychodzi świetny. Chleb jest przepyszny puszysty z dużą ilością maleńkich dziurek i pyszną chrupiącą skórką. Smakuje fantastyczne z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Chleb pszenny szybki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj

Chleb pszenny szybki

Błyskawiczny chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego.

Rodzaj Pieczywo

Przygotowanie 10 minut

Razem 55 minut

Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Autor Anna

Składniki:

  • 70 g zakwasu żytniego
  • 430 g letniej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 530 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Instrukcja

  1. Do dużej miski odmierzyć wszystkie składniki zaczynając od aktywnego zakwasu i wody, ciasto wystarczy wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników

  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut

  3. Formę ceramiczną z pokrywką o wymiarach 20x16 cm przy wysokości formy 10 cm lub keksówka 23x13 cm wysmarować olejem i obsypać otrębami lub mąką

  4. Ciasto wymieszać, przełożyć do foremki i wyrównać wierzch, przykryć pokrywką (lub folią spożywczą w przypadku keksówki) i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut

  5. Po tym czasie wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i do 210 st C, chleb pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez około 20 minut Jeśli pieczecie chleb w keksówce ,przed wstawieniem do piekarnika zdejmijcie folię spożywczą 🙂 jeśli pod koniec pieczenia skórka chleba zacznie się zbyt mocno przypiekać, przykryjcie folią aluminiową czas pieczenia chleba w keksówce około 45 minut

  6. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę i studzimy

  7. Smacznego!

Zdjęcie - Chleb pszenny szybki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bezglutenowe podpłomyki

Bezglutenowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb