Chleb pszenny na drożdżach

Zdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Trzeci chleb z mojego ostatniego weekendowego wypieku. Raz na jakiś czas robię sobie właśnie takie niedzielne maratony. Sporo pracuję, bardzo często też w niedziele. Niezbyt często mam jakiś wolny dzień. Często nawet święta ustawowo wolne od pracy spędzam pracując, niestety. Generalnie, tak w skrócie: przeważnie pracuję 7 dni w tygodniu. A jak już zupełnie przypadkiem wpadnie mi wolny dzień to jest słały sposób na jego wykorzystanie. Zawsze wygląda identycznie. Zamiast w końcu porządnie się wyspać wstaję o 5 rano i piekę. Chleby, bułki, chałki, bagietki, jakieś słodkie wypieki. Cokolwiek. Na co jest pomysł lub zapotrzebowanie. Ostatnio akurat nie miałem całej niedzieli wolnej więc tak na pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki zupełnie zwykły pszenny chleb. Taki najprostszy. Przez moment miałem już dość wymyślnych chlebów i zachciało mi się takiego zupełnie zwykłego. Chociaż gdy już zacząłem robić to zdecydowałem się "zepsuć" jego zwykłość dodając odrobinę mąki pełnoziarnistej. Ale to właśnie dodało mu charakteru. A chrupiąca skórka i domowy wygląd dopełniły całości.

Składniki na 2 bochenki: 700 g mąki pszennej, 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000), 300 ml mleka, 300 ml wody, 30 g roztopionego masła, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 10 g drożdży instant

Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią żeby je odgazować i formujemy dwa bochenki (lub przekładamy do natłuszczonych foremek jeśli nie mamy wprawy w formowaniu bochenków. Sam bardzo często używam foremek. Są łatwe w użyciu i praktyczne. Ale akurat tutaj miałem ochotę na taki prawdziwie domowy chleb więc uformowałem sobie to co chciałem. Oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno dość gwałtownie rosnąć, więc może wystarczyć 40 minut. Gdyby jednak za wolno rósł to zostawiamy na 1 godzinę. Chleb ma tak mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Tuż przed włożeniem do piekarnika nacinamy chleb ukośnie ostrym nożem w kilku miejscach, tak niezbyt głęboko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskujemy bochenki wodą, np. przy pomocy spryskiwaczki do kwiatów i studzimy na kratce.
Smacznego!

Zdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb