Chili con carne
Pyszne, jednogarnkowe danie rodem z kuchni amerykańskiej, choć dość mocno inspirowane kuchnią meksykańską. Dobrej jakości wołowina i aromatyczne przyprawy to cały sekret udanego chili. Powinno być pikantne aby przyjemnie rozgrzało całe ciało od środka. Ale bez przesady. Nie chodzi o to aby po każdym kęsie łapać za szklankę z wodą. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub biesiadowanie z przyjaciółmi.
Chili con carne
Składniki dla 3-4 osób:
500g mielonej wołowiny
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
0,5 szklanki wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka niesłodzonego kakao
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól pieprz
Posiekać cebulę i czosnek. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Chwilę wszystko razem przesmażyć. Wlać pssatę pomidorową i wodę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do garnka i gotować 10 minut. Na końcu wrzucić osączoną z zalewy kukurydzę i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem lub plackami tortilli. My lubimy też zajadać je z domowym chrupiącym pieczywem.
Smacznego :)
Aronia