Chałka na oleju
Poniżej jest przepis na piękne chałeczki na rzepakowym oleju Kujawskim – delikatne i puszyste jak chmurka.
Olej Kujawski powstaje z wyselekcjonowanych ziaren rzepaku i jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin K i E.
Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia ma złocisty kolor i neutralny smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju ciast i deserów.
Składniki na chałkę na oleju:
- 220 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 530 g mąki pszennej
- jajko
- 3 ½ łyżki cukru
- szczypta soli
- 70 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Jak upiec chałkę na oleju?
Na drożdżową chałkę najpierw przygotować zaczyn drożdżowy ze świeżych drożdży, czyli w letnim mleku rozpuścić świeże drożdże z odrobiną cukru. Odstawić na 10-15 min., żeby drożdże zaczęły się pienić.
Do misy przesiać mąkę pszenną, dodać jajko, mleko z drożdżami, czyli zaczyn drożdżowy, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Zarabiać powoli i stopniowo dolewać 70 ml Oleju Kujawskiego.
Zarobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz. do wyrastania. Wyrastanie ciasta drożdżowego zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
Po tym czasie zarobić ciasto przez chwilę (odrobinę podsypując mąką) i podzielić na 6 części, rolując wałeczki o długości ok. 35 cm każdy. Zapleść 2 chałki, każdą z 3 części.
Chałki na oleju ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i ponownie zostawić do wyrastania na ok. 10 min. Po drugim wyrastaniu posmarować ciasta rozmąconym żółtkiem. Chałki na oleju piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni w trybie “góra-dół” przez ok. 30 min.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności: średnio trudny