Cebularze

Zdjęcie - Cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


























Gdy odwiedzam piekarnie, aby kupić coś na szybko do przegryzienia, często zamiast oklepanej drożdżówki wybieram wytrawne wypieki. Mini pizze, paszteciki z kapustą albo cebularze. Popularne cebularze lubelskie podawane są z makiem, moja wersja jest z pieprzem kajeńskim, ponieważ lubię wolę smaki. Przepis na cebularze łatwo przeobrazić w mini pizze, smarując spód sosem pomidorowym i dodając ser. Ale zapewniam was, że cebularze są pyszne same w sobie, a to tylko propozycja na urozmaicenie przepisu :) Z proporcji wychodzi 8 cebularzy, które można zamrozić i odgrzewać jako przekąskę w ciągu dnia. Chociaż świetnie je sobie wyobrażam także jako propozycję piknikową. Gorąco polecam :)
Zdjęcie - Cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Cebularze
300 g mąki
200 ml mleka
20 g drożdży
jajko
60 g masła
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 cebule
łyżka suszonego rozmarynu
łyżeczka pieprzu cayenne
+żółtko

Drożdże rozkrusz i połącz z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i odrobiną letniego mleka, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie rozpuść masło z mlekiem i odczekaj aż będzie letnie. Do dużej miski wsyp mąkę z solą, dodaj letnie mleko z masłem, rozczyn i jajko. Składniki dokładnie wymieszaj, wyłóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj ok. 10 minut aż ciasto będzie odstawało od ręki. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wtedy podziel je na kulki równej wielkości i rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 1,5 cm. Przykryj ściereczką i odczekaj kolejne 30 minut.
Cebulę posiekaj w kostkę lub w plastry i zeszklij z dużą ilością pieprzu i rozmarynu na maśle.
Wyłóż cebulę na porcje ciasta, posyp pieprzem cayenne i posmaruj brzegi ciasta żółtkiem. Przełóż na blachę wysmarowaną oliwą i piecz w temperaturze 180 stopni. Cebularze będą gotowe po ok. 20 minutach. Najlepiej smakują na ciepło :)

Tosia

Przepisy z tych kategorii

Cebularz lubelski
18

Cebularz lubelski

duszek duszek
Potrawy regionalne

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - bieszczadzkie placki…

Beti Beti
kruche babeczki

Karminadle śląskie

Karminadle śląskie

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik krakowski
4

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska
2

Pączki doskonałe z różą. Kuchn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
1

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kuchnia dla zabieganych: Farfalle z brokułami i anchois

Kuchnia dla zabieganych: Farfa…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z rzodkwi japońskiej, sałaty i fety

Sałatka z rzodkwi japońskiej,…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z wędzonej makreli
1

Pasta z wędzonej makreli

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit