Caprese z buraczkiem
Wydaje sie ,ze dania zwlaszcza kuchni sródziemnomorskiej ,wymagają duzo zabiegow i sa czasochlonne-nieprawda! Zanim poznalam kuchnie wloska,moje spaghetti dla przykladu bylo ciezkie od miesa i warzyw, dziś to wiem i ciagle sie uczę ,ze to co proste jest najzdrowsze i najlepsze.
Dzisiaj mamy dla przykladu "caprese", jest to polaczenie pomidorow i mozzarelli ,ja jednak dla odmiany zamienilam pomidory na buraczek-bylam zachwycona-rodzina tez.
Tylko odwagi i nasza kuchnia bedzie ciekawsza i smaczniejsza.
Zapraszam!
Caprese z buraczkiem
Potrzebujemy
.1 duzy buraczek gotowany w skorce
.1 duza mozzarella typu " bufola",lub jakas dostepna
.oliwa z oliwek
.bazylia suszona
Wykonanie
Buraczek delikatnie obieramy ze skorki i kroimy cienkie plasterki.
Mozzarelle kroimy rowniez podobnie ,potem naprzemian z buraczkiem ukladamy na talerzu .
Posypujemy bazylia i polewamy strumykiem oliwy.
Podajemy jako przekaske wraz z chlebem czosnkowym.
Smacznego!