Cappuccino na biszkoptach
Czołem łasuchy ! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciacho, takie bez pieczenia... I zapewniam, że wcale nie trzeba być miłośnikiem kawy, żeby je pokochać. Delikatna, waniliowa pianka, nasączone cappuccino biszkopty i słodka polewa czekoladowa ... chcecie czegoś więcej ?
Składniki:
Wykonanie:
Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia.
Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie.
Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać.
Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie.
Do masy waniliowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
1/3 część biszkoptów zanurzyć w kawie.
W okrągłej ( średnica 26-28 cm ) lub niedużej prostokątnej tortownicy ułożyć namoczone w cappuccino biszkopty. Wylać połowę masy waniliowej. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, wylać resztę masy waniliowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe biszkopty, namoczone w kawie.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce, do stężenia.
W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki wsypać drobno pokrojoną czekoladę - rozpuścić. Czekoladę wylać na ciasto.
Smacznego !
Składniki:
- 2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g )
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 50 g cappuccino waniliowe
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia.
Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie.
Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać.
Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie.
Do masy waniliowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
1/3 część biszkoptów zanurzyć w kawie.
W okrągłej ( średnica 26-28 cm ) lub niedużej prostokątnej tortownicy ułożyć namoczone w cappuccino biszkopty. Wylać połowę masy waniliowej. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, wylać resztę masy waniliowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe biszkopty, namoczone w kawie.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce, do stężenia.
W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki wsypać drobno pokrojoną czekoladę - rozpuścić. Czekoladę wylać na ciasto.
Smacznego !