Burgery z czarnej fasoli

Burgery z czarnej fasoli są propozycją dla wegetarian, ale zapraszam do skosztowania pysznych medalionów również przez mięsożerców, a z pewnością przekonają się, że bardzo dobry burger to również burger warzywny! Przepis jest błyskawiczny, ponieważ opiera się na czarnej lub czerwonej fasoli z puszki, oczywiście możecie użyć również fasoli ugotowanej we własnej kuchni. Jeśli wybierzecie tę drugą opcję i pamiętajcie o wcześniejszym namoczeniu fasoli 🙂

Burgery z czarnej fasoli mogą być serwowane tak jak klasyczne hamburgery, czyli w bułce z przeróżnymi dodatkami i sosami lub jako tradycyjny obiad z surówką, ziemniakami lub kaszą. Ta druga opcja ucieszy zapewne osoby na diecie bezglutenowej, choć w przepisie pojawia się tarta bułka, to osoby uczulone na gluten z powodzeniem mogą zastąpić ją większą ilością płatków jaglanych. Jak smakują burgery? Odpowiem, że wyśmienicie, są soczyste z dużą ilością ziół i aromatycznych przypraw, a w towarzystwie świeżych warzyw i z domową bułką hamburgerową to naprawdę jedzenie pierwsza klasa. Świetne na ciepło i  na zimno więc burgera można zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Polecam !

Burgery z czarnej fasoli Zdjęcie - Burgery z czarnej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 45 min Autor: Anna Typ dania: Obiad Ilość porcji: 12 Składniki
  • Puszka czarnej fasoli - bez płynu
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 spora marchew
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki tartej bułki - dla osób uczulonych na gluten należy zastąpić ją większą ilością płatków owsianych lub jaglanych
  • 3-5 łyżek płatków owsianych lub jaglanych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
Dodatkowo odrobina mąki ryżowej do obtoczenia burgerów oraz olej do smażenia
Instrukcje
  1. Fasolę odsączyć
  2. Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tartce o małych oczkach, całość przesmażyć na odrobinie oleju, kiedy cebula zmięknie dodać nasiona kolendry i kminek po 30 sekundach zdjąć z ognia
  3. Odcedzoną fasolę i przesmażone warzywa włożyć do miski, dodać pozostałe przyprawy, jajko, zioła i dodatki, wyrobić masę, najlepiej ręką rozgniatając/miażdżąc fasolę, po dokładnym wymieszaniu masa powinna być na tyle zwarta, żeby dała się zlepić, jeśli masa rozlatuje się dodajcie troszkę więcej płatków owsianych lub tartej bułki ewentualnie gdyby wyszła zbyt sucha można dodać odrobine wody lub małe jajko
  4. Masę na burgery odmierzałam przy pomocy łyżki do nakładania lodów, a następnie w zwilżonych dłoniach toczyłam kulki, które na koniec należy spłaszczyć, formując płaskie medaliki, obtoczyć w odrobinie mąki ryżowej lub tartej bułce
  5. Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor około 5 minut z każdej strony
  6. Burgery można podawać klasycznie w bułce z dodatkami lub jako danie z surówką i frytkami
  7. Smacznego!
Zdjęcie - Burgery z czarnej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Burgery z czarnej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym
1

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron w kremowym sosie z cukinią i kurczakiem

Makaron w kremowym sosie z cuk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

“Francuska” sałatka z fasolki szparagowej

“Francuska” sałatka z fasolki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu