Burgery z czarnej fasoli

Burgery z czarnej fasoli są propozycją dla wegetarian, ale zapraszam do skosztowania pysznych medalionów również przez mięsożerców, a z pewnością przekonają się, że bardzo dobry burger to również burger warzywny! Przepis jest błyskawiczny, ponieważ opiera się na czarnej lub czerwonej fasoli z puszki, oczywiście możecie użyć również fasoli ugotowanej we własnej kuchni. Jeśli wybierzecie tę drugą opcję i pamiętajcie o wcześniejszym namoczeniu fasoli 🙂

Burgery z czarnej fasoli mogą być serwowane tak jak klasyczne hamburgery, czyli w bułce z przeróżnymi dodatkami i sosami lub jako tradycyjny obiad z surówką, ziemniakami lub kaszą. Ta druga opcja ucieszy zapewne osoby na diecie bezglutenowej, choć w przepisie pojawia się tarta bułka, to osoby uczulone na gluten z powodzeniem mogą zastąpić ją większą ilością płatków jaglanych. Jak smakują burgery? Odpowiem, że wyśmienicie, są soczyste z dużą ilością ziół i aromatycznych przypraw, a w towarzystwie świeżych warzyw i z domową bułką hamburgerową to naprawdę jedzenie pierwsza klasa. Świetne na ciepło i  na zimno więc burgera można zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Polecam !

Burgery z czarnej fasoli Zdjęcie - Burgery z czarnej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Całkowity czas 45 min Autor: Anna Typ dania: Obiad Ilość porcji: 12 Składniki
  • Puszka czarnej fasoli - bez płynu
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 spora marchew
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki tartej bułki - dla osób uczulonych na gluten należy zastąpić ją większą ilością płatków owsianych lub jaglanych
  • 3-5 łyżek płatków owsianych lub jaglanych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
Dodatkowo odrobina mąki ryżowej do obtoczenia burgerów oraz olej do smażenia
Instrukcje
  1. Fasolę odsączyć
  2. Cebulę i czosnek drobniutko posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tartce o małych oczkach, całość przesmażyć na odrobinie oleju, kiedy cebula zmięknie dodać nasiona kolendry i kminek po 30 sekundach zdjąć z ognia
  3. Odcedzoną fasolę i przesmażone warzywa włożyć do miski, dodać pozostałe przyprawy, jajko, zioła i dodatki, wyrobić masę, najlepiej ręką rozgniatając/miażdżąc fasolę, po dokładnym wymieszaniu masa powinna być na tyle zwarta, żeby dała się zlepić, jeśli masa rozlatuje się dodajcie troszkę więcej płatków owsianych lub tartej bułki ewentualnie gdyby wyszła zbyt sucha można dodać odrobine wody lub małe jajko
  4. Masę na burgery odmierzałam przy pomocy łyżki do nakładania lodów, a następnie w zwilżonych dłoniach toczyłam kulki, które na koniec należy spłaszczyć, formując płaskie medaliki, obtoczyć w odrobinie mąki ryżowej lub tartej bułce
  5. Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor około 5 minut z każdej strony
  6. Burgery można podawać klasycznie w bułce z dodatkami lub jako danie z surówką i frytkami
  7. Smacznego!
Zdjęcie - Burgery z czarnej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Burgery z czarnej fasoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

Sałatka z młodych ziemniaków,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Sałatka z kaszą bulgur na ciepło

Sałatka z kaszą bulgur na ciep…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy
1

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto ucierane z owocami
2

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake