Burgery z ciecierzycy
Całkiem smaczne danie, ale mi to to mięsa na pewno nie zastąpi. Burgery z ciecierzycy razem ze mną przygotowały: Shinju, Maggie, Dobromiła, Mopsik, Pela i Król, Składniki:
- 540 g ciecierzycy z puszki – odsączonej ( ja ugotowałem 250g suchej ciecierzycy)
- 1 małą cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 ok. 16 cm pity, przekrojone na pół, ciepłe
- 1/2 szklanki nisko-tłuszczowego jogurtu
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
Na patelni z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy oliwę. Smażymy burgery 4-5 minut, aż z jednej strony będą złote i zaczną być chrupiące. Przekładamy na drugą stronę i smażymy aż się złotobrązowi 2 do 4 minut.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Burgery podajemy w ciepłych pitach z dodatkiem przygotowanego sosu, ja dodałem pomidora i sałatę lodową. Podobne wpisy Burgery z ciecierzycy
Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy