Burger z fasoli

Często robię burgery warzywne, podając je w bułce z różnego rodzaju dodatkami tak, jak podaje się klasyczne burgery w fast foodach lub jako danie obiadowe z zestawem sałatek i sosów. Dzisiejsze burgery podałam w towarzystwie grillowanych kromek domowego chleba. Burgery z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej to bardzo prosty przepis z małą ilością składników, ale zapewniam Was, że ich smak jest wspaniały i bogaty! Do czerwonej fasoli i kaszy jaglanej dodałam tylko łodygę selera naciowego i cebulę resztę zrobiły przyprawy. Dzisiejszy burger bogaty jest w potas, wapń i fosfor, ale przede wszystkim jest źródłem białka roślinnego tak potrzebnego w diecie wegetariańskiej. Niektóre osoby obawiają się, że po zjedzeniu fasoli będą miały problemy związane ze wzdęciami, ale można w prosty sposób zaradzić temu. Po pierwsze gotując fasolę, wymieńcie wodę najlepiej dwukrotnie, a doprawiając burgery zastosujcie dodatkowo zioła takie jak majeranek, cząber, kminek czy koper. Zioła pomogą złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości.
Burger z fasoli Drukuj
Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 15 min Całkowity czas 40 min
Autor: Anna Typ dania: Obiady Ilość porcji: 10
Składniki
- 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 i ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 małe jajko
- 1 duża łodyga selera naciowego
- sól
- sos sojowy
- pieprz
- olej do smażenia
- tarta bułka - opcjonalnie
Instrukcje
- Ugotowaną i odcedzoną fasolę, przełożyć do miski i rozgnieść na papkę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, ją też delikatnie rozgnieść
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i tymianek, smażyć do miękkości pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze chwilkę i zdjąć z ognia, a następnie dodać do miski z fasolą
- Całość wymieszać doprawić przyprawami dodać jajko i płatki owsiane, wymieszać, jeśli masa będzie zbyt lepka dodać więcej płatków lub tarta bułkę, wystarczy około 3 łyżek
- Z masy formować kotlety, kotlety można obtoczyć w tartej bułce przed pieczeniem lub w mące ryżowej, a następnie usmażyć je z dwóch stron na złoty kolor
- Burgery podawać w bułce lub na grillowanych kromkach z ulubionymi dodatkami
- Smacznego!
Notatki Fasolę przed gotowaniem najlepiej namoczyć w dużej ilości wody przez noc, następie odcedzić i zalać świeżą wodą, postawić na ogień i zagotować, a po 5 minutach od zagotowania się wody wymienić wodę. Osoby, które mają problem z trawieniem powinny wymienić wodę podczas gotowania dwa razy!