Burger Drwala

Burger Drwala

Zdjęcie - Burger Drwala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Aaaa tak! U nas już jest! Drwal! Przedpremierowy i totalnie przepyszny! Zapisujcie tego sztosa i biegnijcie po składniki. Do przepisu użyjcie oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K. Olej tłoczony jest z polskiego rzepaku❤️🇵🇱

 

Zdjęcie - Burger Drwala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na Burger Drwala:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • sól, pieprz
  • 4 bułki mleczne domowego wypieku (mogą być kupne)
  • 100 g plastrów boczku pokrojonych na pół
  • odrobina startej goudy (ok. 50 g)
  • 3 serki topione po 100 g każdy
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 4-6 liści sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2-4 pikle
  • 2-4 łyżki prażonej cebuli

Zdjęcie - Burger Drwala - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować Burgera Drwala:

👉z serków topionych formujemy kotlety, przekładamy je na papier do pieczenia i mrozimy przez około 30 minut,

👉mięso wołowe przyprawiamy pieprzem, solą i dokładnie wyrabiamy i formujemy trzy kotlety po 130-140 gram każdy,

👉boczek wytapiamy, aż będzie chrupiący,

👉góry bułek posypujemy serem i odrobiną pokruszonego boczku, obok kładziemy spody. Bułki zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 3-4 minuty,

👉lekko zamrożone serki panierujemy w bułce, jajku i bułce i następnie smażymy na rozgrzanym oleju Kujawskim na złoto z obu stron,

👉kotlety podsmażamy na odrobinie Kujawskiego na brązowo z obu stron,

👉bułki smarujemy sosem sosem i układamy kolejno: pikle, kotlet serowy, burgera, bekon, sałatę, prażoną cebulę i górę bułki posmarowaną sosem.

Burger Drwala jest gotowy!

 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów