Burger Drwala
![Burger Drwala](/obrazek/duze/burger-drwala-494504.jpeg)
Aaaa tak! U nas już jest! Drwal! Przedpremierowy i totalnie przepyszny! Zapisujcie tego sztosa i biegnijcie po składniki. Do przepisu użyjcie oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K. Olej tłoczony jest z polskiego rzepaku❤️🇵🇱
Składniki na Burger Drwala:
- 400 g mielonej wołowiny
- sól, pieprz
- 4 bułki mleczne domowego wypieku (mogą być kupne)
- 100 g plastrów boczku pokrojonych na pół
- odrobina startej goudy (ok. 50 g)
- 3 serki topione po 100 g każdy
- 2 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 3-4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 4-6 liści sałaty rzymskiej
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2-4 pikle
- 2-4 łyżki prażonej cebuli
Jak przygotować Burgera Drwala:
👉z serków topionych formujemy kotlety, przekładamy je na papier do pieczenia i mrozimy przez około 30 minut,
👉mięso wołowe przyprawiamy pieprzem, solą i dokładnie wyrabiamy i formujemy trzy kotlety po 130-140 gram każdy,
👉boczek wytapiamy, aż będzie chrupiący,
👉góry bułek posypujemy serem i odrobiną pokruszonego boczku, obok kładziemy spody. Bułki zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 3-4 minuty,
👉lekko zamrożone serki panierujemy w bułce, jajku i bułce i następnie smażymy na rozgrzanym oleju Kujawskim na złoto z obu stron,
👉kotlety podsmażamy na odrobinie Kujawskiego na brązowo z obu stron,
👉bułki smarujemy sosem sosem i układamy kolejno: pikle, kotlet serowy, burgera, bekon, sałatę, prażoną cebulę i górę bułki posmarowaną sosem.
Burger Drwala jest gotowy!
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: prosty przepis