Buraki z papryką
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 0,6 kg cebuli pokrojonej w kostkę
- 0,6 kg czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Buraki umyć, nie obierać i gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szklankę octu, szklankę oleju, szklankę cukru i szklankę wody zmieszać w garnku, dodać cebulę i paprykę, zagotować i gotować 5 min, ostudzić trochę i dodać do buraków, wymieszać, dodać sól, kminek i pieprz, wymieszać, nakładać do słoików i pasteryzować około 15 min.
Podobne wpisy Buraki z papryką