Buraki
Sałatka z buraków
2 średnie buraki
25 g kiełków lucerny
25 g kiełków rzodkiewki
pęczek natki
pęczek dymki
ocet jabłkowy
cytryna
olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól plus młotkowany pieprz
ew. 2 łyżki chrzanu i 2 łyżki śmietany
Buraki gotuję (w osolonym wrzątku, z dodatkiem soku cytryny) lub piekę i przestudzone kroję w paseczki.
Do nich dosypuję posiekaną dymkę, natkę, kiełki. Całość polewam sosem zrobionym z oleju, soku cytryny, doprawionego solą i pieprzem. Przed podaniem można dodać sos z chrzanu i śmietany.
* źródło - "Przemytnicy na wakacjach" Maciej Szaciłło, Monika Mrozowska Szaciłło
2 średnie buraki
25 g kiełków lucerny
25 g kiełków rzodkiewki
pęczek natki
pęczek dymki
ocet jabłkowy
cytryna
olej rzepakowy tłoczony na zimno
sól plus młotkowany pieprz
ew. 2 łyżki chrzanu i 2 łyżki śmietany
Buraki gotuję (w osolonym wrzątku, z dodatkiem soku cytryny) lub piekę i przestudzone kroję w paseczki.
Do nich dosypuję posiekaną dymkę, natkę, kiełki. Całość polewam sosem zrobionym z oleju, soku cytryny, doprawionego solą i pieprzem. Przed podaniem można dodać sos z chrzanu i śmietany.
* źródło - "Przemytnicy na wakacjach" Maciej Szaciłło, Monika Mrozowska Szaciłło