Buraczki do słoików – bardzo smaczne
Bardzo smaczne buraczki tarte do słoików, zimą chętnie sięgamy po takie gotowe specjały. Buraczki przed wsadzeniem do słoików, trzymałam w zalewie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, goździków, czosnku i cebulki. Mają delikatnie ostry smak, z wyraźnym posmakiem goździków. Polecam ten przepis do wypróbowania ?
Składniki na buraczki do słoików
– 4 kg. buraków
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka octu
– 4 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren pieprzu
– 8 szt. liści laurowych
– 6 goździków
– 1 łyżka soli
Buraki ugotuj do miękkości i obierz ze skórki. Ręcznie, lub za pomocą maszynki do przecierania, zetrzyj buraki na wiórki lub na puree.
Cebulę pokrój na drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Do większego garnka, daj wszystkie składniki, oprócz buraków. Nie dolewaj wody !!!.
Wszystko gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, około 10 minut.
Do lekko przestudzonej zalewy, dodaj buraczki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, drewnianą łyżką i odstaw na kilka godzin lub na całą noc.
Przed wsadzeniem do słoików, ponownie wszystko wymieszaj, napełnij słoiki i starannie zakręć.
Słoiki pasteryzuj około 25 minut od zagotowania, na małym ogniu. Gorące słoiki wyciąg z garnka, ułóż ciasno na drewnianej desce i przykryj ściereczką. Można też zostawić słoiki w garnku np. na całą noc.
Smacznego ?