Buraczane ciasto czekoladowe


Zdjęcie - Buraczane ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- Zrobimy dzisiaj ciasto z buraków- zapowiedział Julek dzisiaj rano, nie zdając sobie sprawy, że z buraków faktycznie można zrobić ciasto
- ok, nie ma sprawy

Połączenie czekolady i buraków było modne kilka lat temu i teraz już nikogo nie dziwi. Czuję jednak, że warto te dobre rozwiązania wprowadzać do ciast, bo te buraki i ta czekolada to naprawdę dobry duet. A jeśli do tego dodamy polewę z serka philadephia, wiecie, taką jak klasycznie robi się do ciasta marchewkowego, to efekt jest dosłownie piorunujący i powali takich wymagających smakoszy jak wasze dzieci.

Zdjęcie - Buraczane ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki burakom ciasto jeszcze bardziej wchodzi w konsystencję brownie, jest gąbczaste i mokre, czyli takie jak lubię. Dla ludzi nie przepadających za burakami, jest to dosłownie nie do pomyślenia, ale apeluję, nie oceniajcie dopóki nie spróbujecie, czuję, że przekona i was!

Zdjęcie - Buraczane ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buraczane ciasto czekoladowe (forma 25 cm)

- 3 małe buraki (ok 300 g)
- 170 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
- 50 g masła klarowanego
- 50 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 3 jajka
- 3 duże szczypty soli
- 100 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 serki philadelphia
- 60 g cukru pudru
- 2 garście pistacji

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w folię i wsadź na żaroodpornym naczyniu, lub blasze do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę. Wyjmij i obierz ze skórki. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni.
2. Buraki zmiksuj w blenderze na puree. odstaw.
3. Przygotuj kąpiel wodną. W dużym garnku zagotuj 1/10 wody, umieść na nim metalową miskę i do miski wrzuć połamaną w kostki czekoladę, kremówkę, masło klarowane i cukier. Gotuj aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do wystudzenia.
4. Dodaj buraki do czekoladowej masy, wymieszaj. Dodaj również cynamon i kardamon.
5. Oddziel żółtka od białek do dwóch różnych misek. Do białek dodaj sól i ubij. Żółtka również miksuj przez kilka minut, aż zrobią się jaśniejsze.
6. Dodaj żółtka do czekoladowej masy, zmiksuj.
7. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i zmiksuj razem z masą czekoladową.
8. Na koniec dodaj białka i wmieszaj je delikatnie łyżką.
9. Natłuść okrągłą formę i wlej masę. Wsadź do piekarnika i piecz godzinę.
10. Wystudź ciasto, a w międzyczasie przygotuj krem. Połącz philadelphię z cukrem pudrem i dobrze wymieszaj.
11. Nałóż serek na wystudzone ciasto i posyp po bokach obranymi ze skorupek i posiekanymi pistacjami.

Śliwka

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z burakiem - mega

Ciasto czekoladowe z burakiem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z pieczonymi burakami
1

Brownie z pieczonymi burakami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką

Ciasto z marchewki i buraków z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marynowane ogórki w curry

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru
1

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku