Bułki z pesto bazyliowym

Bułki z pesto bazyliowym

Bułeczki drożdżowe z zielonym środkiem bardzo przyciągają swoim wyglądem, a o smaku nie wspomnę. Miękkie, delikatne, puszyste. Wspaniałe na przekąskę czy drugie śniadanie do pracy. Nie są bardziej pracochłonne niż zwykle ciasto drożdżowe. Zielony środek może być taki jaki nam się zamarzy. U mnie jest to bazyliowe pesto.

Zdjęcie - Bułki z pesto bazyliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny wody zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę wody, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na pesto:

  • pęczek świeżej bazylii
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek

Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Parmezan zetrzeć na tarce. Zmiksować go z orzeszkami, listkami bazylii i oliwą.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek. Posmarować go bazyliowym pesto i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Odstawić na 15 min. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów