Bułki z cebulą

Bułki z cebulą

To ostatnio moje ulubione bułeczki! Pyszne, mięciutkie, z dodatkiem podsmażonej na patelni cebulki. Wspaniale pachną i smakują. Mają wyraźnie wyczuwalny cebulowy smak. Idealne na kanapki z serem, wędliną albo pasztetem, pycha! U mnie w domu znikają błyskawicznie! Jeśli lubicie cebulę w wypiekach przypominam też przepis na popularne cebularze – klik.


Zdjęcie - Bułki z cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BUŁKI Z CEBULĄ
(10 sztuk)


Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody

Ciasto :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
225 ml letniej wody
30 g masła
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1 łyżka oleju
sól, pieprz


Jak zrobić bułki z cebulą :
Najpierw przygotować zaczyn : składniki wymieszać w miseczce, odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż ładnie się zarumieni. Odstawić. Mąkę przesiać do większej miski, dodać 1 łyżeczkę soli, wodę, rozpuszczone i ostudzone masło, gotowy zaczyn i przestudzoną cebulę. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 4-5 minut. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z miski, całe z wierzchu obsypać mąką. Podzielić na 10 równych części, każdą oprószyć lekko mąką i uformować z niej bułeczkę zaciągając ciasto do dołu. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (powinny się zarumienić). Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.

Kategorie przepisów