Bułeczki z bobem i boczkiem
Bułeczki nadziewane to świetny patent nie tylko jako przekąska do pracy, czy do szkoły, ale także jako hit imprezy, pikników i idealny pomysł na jedzenie w podróży. Z nadzieniem można eksperymentować do woli, wykorzystując sezonowe produkty, albo po prostu to co znajdziemy pod ręką w lodówce.
Bardzo lubię wersje hawajską, z sosem pomidorowym, ananasem i szynką. Rozpoczął się jednak sezon na bób, więc grzechem byłoby z niego nie skorzystać.
Podsmażyłam ugotowany bób z boczkiem, cebulą, czosnkiem i szczypiorkiem. A farsz wylądował w środku drożdżowych bułeczek ?
5.0 z 2 ocen Bułeczki z bobem i boczkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 2 min. Porcje: 12 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 200 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
- Zaczyn drożdżowy:
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml letniej wody
- łyżka mąki pszennej
- szczypta cukru
- Nadzienie:
- 250 g ugotowanego bobu
- 100 g wędzonego boczku
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Wierzch:
- żółtko + łyżka mleka
- łyżka ziół prowansalskich
- Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę i cukier. Zalewamy letnią wodą i zostawiamy pod przykryciem na 7 minut.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Wlewamy pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem.
- W tym czasie na patelni podsmażamy boczek, gdy się wytopi dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Po kolejnej minucie dorzucamy ugotowany i obrany bób, smażymy jeszcze dwie minuty. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek i studzimy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na kuchenny blat.Skrapiamy dłonie oliwą, aby ciasto się nie kleiło i dzielimy je na 12 części.
- Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy ją, na środku wykładamy po 2-3 łyżki farszu, zlepiamy brzegi ku środkowi i tak uformowaną bułeczkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
- Bułeczki zostawiamy w odstępach pod przykryciem na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem z mlekiem, posypujemy przyprawami.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, pieczemy góra-dół przez 15-17 minut.
- Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.